AFAD Son Depremler (22 Mart 2026)
AFAD'ın resmi verilerine göre, bugün İstanbul genelinde herhangi bir deprem kaydedilmedi. Gün içindeki depremler genellikle küçük ölçekli ve başka illerde gerçekleşti:
- Balıkesir (Sındırgı), Kütahya (Simav), Manisa (Kırkağaç), Denizli (Güney), Malatya gibi bölgelerde 1.0-3.0 büyüklüğünde sarsıntılar var.
- En büyük kaydedilenlerden biri Denizli Güney'de 3.0 ML (yaklaşık saat 05:43).
- İstanbul veya çevresinde hissedilecek büyüklükte hiçbir deprem yok.
Bu liste, sizin paylaştığınız AFAD tablosuyla da uyumlu; hiçbir kayıt Fatih veya İstanbul merkezli değil.
Olayın Detayları: Doğal Gaz Patlaması ve Çökme
- Yer ve Zaman: 22 Mart 2026 Pazar günü saat 12.00 sıralarında, Fatih Ayvansaray Mahallesi Ebe Sokak'ta bir binada patlama meydana geldi.
- Neden: İstanbul Valiliği'nin resmi açıklamasına göre, ilk belirlemelere göre doğal gaz kaynaklı patlama. Patlamanın etkisiyle bitişik nizamda (yan yana) inşa edilen iki bina tamamen çöktü.
- Valilik Açıklaması (İstanbul Valiliği Basın Açıklaması 2026-18): "Doğal gaz kaynaklı olduğu değerlendirilen patlama sonrası bitişik yapıda inşa edilen iki bina çökmüştür. Olay yerine çok sayıda AFAD, itfaiye ve sağlık ekibi sevk edilmiş olup arama kurtarma çalışmalarına başlanmıştır."
- Can Kaybı ve Yaralılar:
- Enkaz altında kaldığı değerlendirilen kişi sayısı başlangıçta 5 olarak bildirildi, ancak gün içinde güncellendi.
- Son duruma göre: 11 kişi enkaz altındaydı. Bunlardan 10'u yaralı olarak kurtarıldı ve hastanelere sevk edildi (1'i ağır yaralı).
- 1 kişi hayatını kaybetti (enkazdan çıkarılan bir kişinin cansız bedeni bulundu).
- Arama kurtarma çalışmaları tamamlandı veya son aşamada; İstanbul Valisi Davut Gül, olay yerinde yaptığı açıklamada "9 kişi yaralı çıkarıldı, hayati tehlikeleri yok" dedi ve kalanlar için "kuyumcu hassasiyetiyle" çalışıldığını belirtti.
Neden Deprem Sanıldı?
- Patlamanın şiddeti yüksekti; çevredekiler "bomba gibi ses" duyduklarını, yerin sarsıldığını söyledi.
- Bayram dönemi, sosyal medya ve ilk haberlerde bilgi eksikliği nedeniyle "deprem mi, patlama mı?" karışıklığı yaşandı.
- Ancak AFAD, Kandilli ve resmi kaynaklar net: Deprem yok, patlama var.
Güncel Durum (22 Mart 2026 Akşamı)
- Arama kurtarma ekipleri (AFAD, itfaiye, UMKE, polis) bölgede güvenlik önlemleri aldı.
- Olay yeri çevresinde hasarlı binalar için önlemler alındı.
- Soruşturma başlatıldı; doğal gaz şirketi ve bina sahipleriyle ilgili inceleme sürüyor.
- Yaralılar çeşitli hastanelerde tedavi altında; hayati tehlikesi olan yok (ağır yaralı hariç).
Özetle: Bu olay depremle ilgili değil, doğal gaz kaynaklı patlama kaynaklı trajik bir bina çökmesi. İstanbul Valiliği ve AFAD'ın açıklamalarıyla deprem iddiaları tamamen çürütülmüş durumda. Maalesef 1 can kaybı var, yaralılar için geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz. Gelişmeleri resmi kaynaklardan (AFAD, Valilik) takip edin; panik yaratacak söylentilere itibar etmeyin.




