Baharın gelişiyle birlikte üreticiler hız kesmeden ürünlerine gerekli özeni göstermeye devam ediyor. Genellikle Mart ve Nisan aylarında dikimine başlanan elma ve armut ağaçlarının hastalıklarıda bu durumdan ötürü artış gösterdi.

İlgili Tarım ve Orman Müdürlüklerinin gerçekleştirdiği kontroller sonucu elma ve armut bahçelerinde büyük zararlara sebebiyet Karaleke ve Ateş hastalığı bulgularına rastlandı. Müdürlükler yetiştircinin ilaçlama uygulamaları süratle başlaması uygun gördü.

KARA LEKE HASTALIĞI NEDİR ?

Elma kara leke hastalığı, Venturia inaequalis adlı mantarın neden olduğu bitki hastalığı. Hastalığın belirtileri ağacın yaprak, meyve ve sürgünlerinde görülür. Yaprağın üst ve alt yüzeyinde oluşan lekeler başlangıçta yağlımsı görünümdedir, giderek zeytin rengini alır ve daha sonra kahverengileşir. Lekeler kadifemsi yapıdadır ve bu kısımdaki dokular zamanla ölür, üzerinde çatlaklar ve delikler oluşur. Ağır hastalıklı yapraklar erkenden sarararak dökülürler. Meyvelerdeki lekeler yeşilimtırak olup zamanla kahverengine dönüşür. Küçük lekeler zamanla birleşirler ve bu kısımlarda meyvenin gelişmesi durduğu için şekilsiz meyveler oluşur.

ATEŞ YANIĞI HASTALIĞI NEDİR ?

Ateş yanıklığı, Erwinia amylovora adlı bakteri türünün Dağmuşmulası, alıç, ayva, ceviz,elma,armut ve üvez türlerinde neden olduğu bitki hastalığı.

Akeso YAGİ: 70 Kilometreyi Bulan Menziliyle Isparta'da Stoklar Hızla Tükeniyor! Akeso YAGİ: 70 Kilometreyi Bulan Menziliyle Isparta'da Stoklar Hızla Tükeniyor!

Yaprak renkleri kahve-siyah renge dönüşür ve dalda kavrulmuş bir şekilde uzun süre asılı kalır. Çiçeklerin renkleri, önceleri kahverengi daha sonra siyaha döner. Genç sürgünlerin renkleri esmerleşir; sürgünler yangın geçirmiş bir görünüm alır. Dalların kabuklarında zamanla beyaz bir akıntı görülür.

ÖNLEMİ

Çiçeklenmeden önce %5'lik borda bulamacı kullanılır.

Tüm dönemlerde 50/150 ml/100 lt suya veya dekara Bakır Sülfat Pentahidrat.

Haber Merkezi

Editör: Ali Rıza Cesur