Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in yaptığı açıklamaya göre, artık kira zamlarında belirlenen yüzde 25 sınırlaması sona eriyor.

Bir yıldır uzatılan bu sınırlamanın kaldırılmasıyla birlikte, kira zamları 12 aylık enflasyon ortalamasına göre hesaplanacak. Ancak Temmuz ayında kiraların hemen artması beklenmiyor. Kiralara yüzde 25 sınırı olmaksızın zam yapılabilecek ancak bu zam oranı, kira sözleşmelerinin yapıldığı tarihe göre 12 aylık enflasyon ortalaması dahilinde belirlenecek.

Isparta'da Dehşet Kaza 2 Kişi Hayatını Kaybetti Isparta'da Dehşet Kaza 2 Kişi Hayatını Kaybetti

Ankara Barosu avukatı Burcu Akar Muratoğlu, konut kiralarında eski düzene dönüleceğini belirterek, Temmuz sonrasında her ay TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranının baz alınacağını ve buna göre konut kiralarının zamlanacağını söyledi.

Yüzde 25 sınırının olmaması durumunda kira zamlarının ne kadar olabileceği de merak konusu. Burcu Akar Muratoğlu'nun yaptığı hesaplamaya göre, mayıs ayında yüzde 25 sınırı olmasaydı, kira zamlarının yüzde 59.64 oranında olabileceği ortaya çıkıyor.

Ancak bu değişikliklerle birlikte kiracılar ve ev sahipleri arasındaki anlaşmazlıkların çözümü için arabuluculuk süreci zorunlu hale getiriliyor. Burcu Akar Muratoğlu, kiracıların açabileceği davalara ilişkin önemli bilgiler verirken, arabulucuya gitmeden dava açmanın mümkün olmadığını hatırlatıyor.

Haber Merkezi

Editör: Ali Rıza Cesur