Gündüz, ülke genelinde yaklaşık 110 bin konutun günlük olarak kiralandığını ve bu tür konutların arzının son iki yılda yüzde 97 oranında arttığını belirtti.

Gündüz, günlük kiralama yönteminin kiralık konut fiyatlarını yaklaşık dört kat artırdığını vurguladı. Ayrıca, bu yöntemin kiralık konut stoğunu azalttığını, komşuluk ilişkilerini zayıflattığını ve ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıkları artırdığını ifade etti.

Yeni Düzenlemeler ve Ceza Detayları

Isparta’da Arızalanan Otomobil Patladı Isparta’da Arızalanan Otomobil Patladı

Yeni düzenlemelerle, konutların turizm amacıyla kiralanabilmesi için önceden izin belgesi alınması şartı getirildi. İzin belgesi olmadan yapılan kiralamalara, ev sahiplerine 100 bin TL idari para cezası uygulanacak. İzin belgesi olmadan kiralama yapıldığında veya izin belgesi bulunmayan bir konutu 3. şahıslara kiraya verenlerin her sözleşme için 100 bin TL ceza ödeyeceği bildirildi. Ayrıca, turizm amacıyla kiralamaya izin belgesi olmamasına rağmen 100 günden uzun süreli kira sözleşmeleri yapılması veya aynı konutu bir yıl içinde dört kez kiraya verilmesi durumunda 1 milyon TL idari para cezası uygulanacak.

Gündüz, bu düzenlemelerin hem turizm sektöründe yeni bir iş modeli yarattığını hem de kayıt dışı ekonomiyi ve emlak piyasasında yetkisiz aracılar olarak nitelendirilen ‘ayakçı’ların sayısını artırdığını belirtti. Yabancıların sadece kendi vatandaşlarına konut kiralamasının bazı bölgelerde kiralık konut fiyatlarını artırdığına da dikkat çekti

Kaynak: Haber Merkezi