Kurban Bayramı yaklaşırken, Sağlık Bakanlığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi'ne (KKKA) karşı vatandaşları uyardı. Özellikle kurban kesimi sırasında dikkat edilmesi gereken hijyen ve korunma önlemleri hatırlatıldı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, KKKA'nın kene tutunması ya da keneyle temas sonucu bulaşabilen, ölümcül seyredebilen bir hastalık olduğu vurgulandı. Türkiye'de ilk olarak 2002 yılında görülen ve 2003 yılında tanısı kesinleşen KKKA vakalarının, 2011 yılından bu yana Sağlık Bakanlığı’nın web tabanlı bilgi sistemiyle takip edildiği bildirildi.

Tanı süreci, bakanlığın belirlediği referans laboratuvarlar tarafından yürütülürken, hasta sevkleri ve tedavi süreci için 19 ayrı merkez hizmet veriyor. Ayrıca, 2025 yılı itibarıyla "KKKA Vaka Yönetim Rehberi" güncellenerek uygulamaya konuldu.


Hastalık İnsan ve Hayvanlardan Da Bulaşabiliyor

KKKA yalnızca keneyle değil, viremik dönemdeki hayvanların kanı, vücut sıvıları ya da dokularıyla temas, hatta hasta kişilerin kan ve vücut sıvılarıyla korunmasız temas yoluyla da bulaşabiliyor.

Bu nedenle Kurban Bayramı’nda şu önlemlere dikkat edilmesi gerektiği vurgulandı:

  • Hayvanlara çıplak elle dokunulmamalı, mutlaka eldiven gibi koruyucu malzeme kullanılmalı

  • Kesim öncesi ve sonrası hijyen kurallarına azami dikkat gösterilmeli

    Nazmiye Demirel’in Sultanlarından İyi Başlangıç
    Nazmiye Demirel’in Sultanlarından İyi Başlangıç
    İçeriği Görüntüle
  • Kene temasından sonra en az 10 gün, hasta hayvan ya da kişilerle temas sonrası ise 14 gün boyunca belirtiler gözlemlenmeli

  • Ateş, halsizlik, baş ağrısı, kas ağrısı, bulantı ve ishal gibi belirtiler görülürse hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalı

  • Kene riski taşıyan alanlarda açık renkli ve vücudu örten giysiler tercih edilmeli, pantolon paçaları çorap içine sokulmalı

  • Vücuda kene tutunması halinde kene uygun bir malzeme ile çıkarılmalı, çıplak elle kesinlikle dokunulmamalı ve en yakın sağlık kuruluşuna gidilmeli


Her Yıl 2 Milyon Kişiye Eğitim Veriliyor

Sağlık Bakanlığı, hastalıkla mücadele kapsamında her yıl yaklaşık 2 milyon kişiye KKKA konusunda eğitim ve bilgilendirme faaliyetleri yürütüldüğünü açıkladı. Eğitimler, özellikle vakaların görüldüğü veya yeni bildirildiği bölgelerde yüz yüze gerçekleştiriliyor.

Yetkililer, özellikle Kurban Bayramı döneminde hem vatandaşların hem de sağlık çalışanlarının kişisel korunma önlemlerini titizlikle uygulamasının hayati önem taşıdığını vurguladı.

Muhabir: Afşin Topçu