Araç sahipleri, tasarruf etmek amacıyla daha ekonomik olan LPG yakıtına yöneliyorlar. Benzinle çalışan ve LPG ile çalışan araçlar arasında bazı önemli farklar bulunmaktadır. Eğer önceden benzinli bir araç kullandıysanız, LPG'li araçlar hakkında bilmeniz gereken bazı noktalar bulunuyor.

Bu bilgiler, aracınızın performansı ve güvenliği açısından kritik öneme sahiptir. BENZİNLİ VE LPG’Lİ ARAÇLARDAKİ FARKLAR NELERDİR?

LPG kullanan araçlar, sıvılaştırılmış petrol gazı olan LPG'yi tercih eder. LPG, propan ve bütan gibi hidrokarbon gazlarını içermektedir. Diğer yandan, benzinli araçlar, adından da anlaşılacağı gibi benzin adı verilen sıvı bir yakıt kullanmaktadır.

Benzinli araçlar, LPG kullanan araçlara oranla kilometre başına daha yüksek maliyetle daha fazla yakıt tüketir. Bu durum, benzinli araçların LPG'li araçlara göre daha masraflı olmasına neden olmaktadır. Ancak, LPG kullanımının artmasıyla birlikte LPG istasyonlarının sayısı da giderek artmaktadır, bu da kullanıcılar için daha fazla erişim sağlamaktadır.

Benzin istasyonlarına kıyasla LPG istasyonlarının sayısı daha sınırlı olabilir. Ancak, LPG kullanımının popülaritesinin artmasıyla birlikte LPG istasyonlarının sayısı da artmaktadır.

LPG’Lİ ARAÇ KULLANANLARIN DİKKAT ETMESİ GEREKENLER

LPG sistemlerinde kaçak kontrolünün düzenli bir şekilde yapılması gerekir. LPG sistemlerinin kontrolü, maksimum üç ila dört ayda bir periyodik olarak gerçekleştirilmelidir. Araç içinde veya çevresinde herhangi bir gaz kokusu veya sızıntı tespit ettiğinizde, derhal bir servise başvurmanız gerekmektedir.

Bu denetimler sırasında kullanılan cihazın düzgün ve kaliteli olduğundan emin olmalısınız. Aksi halde, ucuz bir seçenek tercih etmek istemeniz ilerleyen zamanlarda daha büyük risklerle ve maliyetlerle karşılaşmanıza neden olabilir.

Google 2024 yılının arama trendlerini duyurdu Google 2024 yılının arama trendlerini duyurdu

Araçtaki benzinin tamamen bitirilmemesi gerekir. Aracın temel yakıtı LPG olmasına rağmen, yardımcı yakıt olarak benzin kullanılmaktadır. Bu durumda, aracın benzin tükendiğinde karşılaşılabilecek en büyük sorun, benzin pompasının kuruyarak yanma riskidir.

Ayrıca, aracı ilk çalıştırdığınızda ve araç tamamen ısınınca kadar benzinle gitmesi gerektiğini unutmamak önemlidir. Özellikle sabahları soğuk havalarda aracı doğrudan LPG ile çalıştırmak, sıvı halde bulunan LPG'nin gaz haline geçmesi için belirli bir sıcaklığa ulaşmadan işlemeye başlamasına neden olabilir ve bu da zararlı olabilir.

LPG filtresinin düzenli bir şekilde değiştirilmesi gerekir. LPG'li araç kullanıcılarının önem vermesi gereken bir diğer faktör, filtrelerdir. Bilinmeyen markalardan alınan LPG, aracın sisteminde filtre tıkanıklığına yol açabilir. Bu nedenle, filtrelerin düzenli olarak değiştirilmesi önemlidir, hatta tıkanıklık belirtileri olmasa bile. LPG'li araçların performansını ve uzun ömürlülüğünü korumak için filtre ve regülatörün periyodik olarak kontrol edilip değiştirilmesi gerekiyor

LPG ayarının doğru bir şekilde yapılması gerekir. LPG ayarı yaptıracağınız aracınız için tercih edeceğiniz yetkili servisin kalitesine büyük önem vermelisiniz. Güvenilir olmayan bir yerde gerçekleştirilen LPG ayarı, sadece aracınızın performansını düşürmekle kalmaz, aynı zamanda riskler de içerir.

Ayrıca, LPG ayarı yapılırken aracın genel performansı göz önünde bulundurulmalıdır. LPG sisteminde kullanılan sensörlerin doğru şekilde ayarlanması, LPG ile hava karışım oranının doğru bir biçimde ayarlanması ve gaz sızıntılarına karşı güvenlik valfleri gibi önlemlerin alınması gereklidir.

Araç tekliyorken ya da performansı düşükken kullanmaya devam edilmemelidir. LPG'li araçların kullanımında dikkat etmeniz gereken bir diğer önemli nokta, performanslarının benzinli araçlar gibi olmadığı gerçeğidir. Bu nedenle, aracın tekliyor olması veya performansında düşüş hissedilmesi durumunda, aracı hemen benzinle çalıştırmanız ve LPG kullanımından kaçınmanız gerekiyor.

Haber Merkezi

Editör: Ali Rıza Cesur