Devletin uzun süredir gündeminde olan maaş usulsüzlüklerine karşı önemli bir adım atıldı. Temmuz 2025 itibarıyla yürürlüğe girecek yeni düzenleme, maaşların banka üzerinden ödenmesini tüm işverenler için zorunlu hale getiriyor. Resmî Gazete’de 4 Haziran 2025’te yayımlanan değişikliğe göre, 3 ve daha fazla çalışanı bulunan işyerlerinde maaş ödemeleri artık yalnızca banka ya da PTT aracılığıyla yapılabilecek.
Kayıtlı Kayıt Dışılığa Son
SGK Eski Başmüfettişi İsa Karakaş’ın da dikkat çektiği gibi, bazı işverenler çalışanlarına yüksek maaş ödemesine rağmen bordrolarda asgari ücret göstererek vergi ve prim yükünden kaçmaya çalışıyor. Bu yöntemle işveren kâr ederken, çalışan daha düşük emekli maaşı ve sosyal haklarla karşı karşıya kalıyor. Yeni düzenleme, bu tür suistimalleri önlemeyi hedefliyor.
2008'de Başlayan Uygulama Genişletildi
Aslında ücretlerin banka üzerinden ödenmesi uygulaması ilk kez 2008 yılında Borçlar Kanunu, İş Kanunu, Basın İş Kanunu ve Deniz İş Kanunu’nda yapılan değişikliklerle başlamıştı. Ancak yeni düzenleme ile kapsam genişletilerek artık küçük işletmeleri de kapsayacak şekilde zorunluluk haline getirildi.
Cezalar Dudak Uçuklatıyor
Yapılan değişiklikle birlikte, maaş ve benzeri ödemeleri banka üzerinden gerçekleştirmeyen işverenlere ciddi para cezaları uygulanacak. SGK Eski Başmüfettişi Karakaş, Türkiye Gazetesi’ne yaptığı açıklamada şu cezaları sıraladı:
İş Kanunu kapsamındaki işçiler için her bir çalışan ve her ay için 2.179 TL
Deniz İş Kanunu kapsamındaki her bir gemi adamı için aylık 28.856 TL
Basın İş Kanunu kapsamındaki her gazeteci için aylık 36.081 TL
Bu durum, fiilin tekrarına ve çalışan sayısına bağlı olarak 312.000 TL’ye kadar çıkan toplam cezaları gündeme getiriyor.
Ne Yapılmalı?
İşverenlerin, Temmuz ayından itibaren çalışanlarına yaptıkları tüm ödemeleri banka veya, mahalli şartlar nedeniyle mümkün değilse, PTT aracılığıyla gerçekleştirmeleri gerekiyor. Ayrıca, ödeme sırasında açıklama kısmında “ücret”, “prim” ya da “ikramiye” gibi ödemenin niteliği açıkça belirtilmeli.