Tüketicilerin korunması amacıyla gıda etiketlerinde önemli bir düzenleme yapıldı. Artık tüketicilerin yanıltıcı bilgilere maruz kalmaması için, birbirini kolayca karıştırabilecek veya benzer olan gıdalarda belirli ifadelerin kullanımına sınırlamalar getirildi.

O ÜRÜNLER SATILMAYACAK

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikler Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Bu değişikliklere göre, tüketicilerin yanıltılmasını önlemek için gıda ambalajlarında kullanılan ifadelerde sıkı kurallar belirlendi.

Özellikle, gıda bileşeni yerine tamamen aroma verici kullanılan ürünlerde gerçek gıda görsellerinin kullanımına izin verilmeyecek. Ayrıca, gıdanın adı, tüketicilerin hızlıca fark edebileceği şekilde, aynı punto, stilde ve karakterde yazılacak. Yanıltıcı görsellerin kullanımı da artık engellenmiş durumda.

"100. Yılda Çocuklarımızla 100 Şenlikte Buluşuyoruz" "100. Yılda Çocuklarımızla 100 Şenlikte Buluşuyoruz"

TAMAMEN YASAKLANDI

Tüketiciler tarafından birbiriyle karıştırılabilecek, birbirine benzeyen gıdalarda, "… tadında", "… lezzeti", "… keyfi" gibi ifadelere izin verilmeyecek. Bitkisel margarinde tereyağı keyfi veya tereyağı lezzeti ifadelerine müsaade edilmeyecek.

Gıda işletmecilerinin, yapılan bu düzenlemelere uymaları için süre verildi. Değişikliklere uyum sağlamak için işletmelere 31 Aralık 2026'ya kadar zaman tanındı. Bu tarihten sonra uygun olmayan ürünler piyasada bulunamayacak. Bu düzenlemeyle tüketicilerin daha doğru ve şeffaf bilgilendirilmesi hedeflenmektedir.

Haber Merkezi