Akdeniz’de, Marmaris açıklarında meydana gelen 5,8 büyüklüğündeki depremin ardından Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan önemli açıklamalarda bulundu. Depremin Girit-Rodos hattındaki dalma-batma kuşağında gerçekleştiğini belirten Ercan, bu tür sarsıntıların Türkiye'nin kara parçaları yerine deniz tabanında, yaklaşık 60-80 kilometre derinlikte oluştuğunu vurguladı.
"Yıkıcı bir deprem değil"
Ercan, depremin geniş bir alanda hissedilmesine rağmen, büyüklüğünün 6,5’un altında olduğu için yıkıcı olmadığını söyledi. Denizli, İzmir, Manisa, Muğla ve Antalya gibi illerde hissedilen sarsıntının, jeolojik yapılar nedeniyle bazı bölgelerde daha şiddetli algılandığını ifade etti. Özellikle Kuşadası’nın Karaosa bölgesinde zemin yapısının gevşek olmasının sarsıntıyı daha şiddetli hissettirdiğini belirtti.
"Artçı sarsıntılar olabilir, büyük deprem beklemiyorum"
Canlı yayında konuşan Ercan, yaşanan sarsıntının ana deprem olduğunu düşündüğünü ve 4,1 büyüklüğüne kadar artçıların görülebileceğini söyledi. Daha büyük bir depremin beklenmediğini vurgulayan Ercan, bölgedeki yapıların sağlam ve az katlı olmasının büyük bir avantaj olduğunu da ekledi.
Gözler Göller Bölgesi'nde
Depremin yeni bir tehlike yaratmadığını ifade eden Ercan, çevrede başka fay hatlarının bu depremle tetiklenmesinin olası olmadığını belirtti. Ancak dikkat çekici bir uyarıda bulundu: Dalma-Batma Kuşağı'ndaki hareketliliğin doğuya kaydığını ve bu nedenle Isparta ve Burdur’un içinde bulunduğu Göller Bölgesi'nin yeni bir sismik odak haline gelebileceğini dile getirdi.
“Türkiye'nin en derin depremlerinin yaşandığı bölge”
Marmaris açıklarındaki sarsıntının, Girit'te geçtiğimiz ay yaşanan depremle ilişkili olduğunu ve bu hattın Türkiye'nin en derin depremlerine sahne olduğunu vurgulayan Ercan, sarsıntının süresinin yaklaşık 5-6 saniye olduğunu ve o an yatağında sarsıntıyı doğrudan hissettiğini anlattı.
Sonuç olarak, uzmanların dikkatle takip ettiği Akdeniz ve Ege hattındaki deprem hareketliliği doğuya yönelmiş durumda. Prof. Dr. Ercan’a göre, önümüzdeki süreçte Göller Bölgesi dikkatle izlenmeli.