Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından üründe kaliteyi artırmayı amaçlayan ''Mavi Bayrak Projesi'', Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 2012-2013 programına dahil edildi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği (TTKK) ile iş birliği halinde yürütülecek projenin protokolünün, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü İrfan Erol ve TTKK Genel Müdürü Abdullah Kutlu tarafından imzalandığı ifade edildi.
Protokol çerçevesinde FAO'nun vereceği desteğin tamamının hibe şeklinde olacağı bildirilen açıklamada, bu yıl 10 bin üreticiyle yürütülmesi planlanan proje için çalışmalara başlandığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:
''Taze sebze ve meyvede ihracat ve iç tüketimde kalite sorununun yaşanmaması için Bakanlık 2010 yılından bu yana 'Entegre ve Kontrollü Ürün Yönetimi' (Mavi Bayrak) çalışması yürütüyor. Gönüllülük esasına dayalı proje kapsamında, üretim sezonu başlamadan önce proje personeli köylerde tanıtım toplantıları ve eğitim yapıyor. Projede yer alıp teknik elemanların tavsiyeleri doğrultusunda üretim yapmak isteyen gönüllü üreticilere 'Mavi Bayrak' veriliyor. Mavi bayraklı sera, bağ ve bahçelerde tüm tarımsal faaliyetler teknik elemanların kontrolü altında yapılıyor. Teknik personel uygun ürün seçimi ve çeşitliliği, toprak işleme, bitki sağlığı, sulama, gübreleme, budama, münavebe gibi sistemlerin uyumlu bir şekilde kullanımı için üreticiye yardımcı oluyor. Üreticiler devamlı eğitime tabi tutuluyor ve hatalı uygulamaların önüne geçiliyor. Özellikle zirai mücadele uygulamalarında daha az ilaç kullanılarak, üretici girdileri azaltılıyor, aşırı ilaçlama ve gübre kullanımının önüne geçilerek çevre kirlenmesi önleniyor.''
Mavi bayrak, sürdürülebilir tarım ilkeleri çerçevesinde bir yandan yüksek nitelikte ve ekonomik, öte yandan doğal yaşam ve çevreyi koruyacak biçimde her aşaması kontrolden geçen üretimin sembolü olarak tanımlanıyor.
Bu projeye katılan üreticilerin tüm faaliyetleri, teknik personel tarafından kayıt altına alınıyor. Ürün seçiminden, kullanılan ilaçlara, gübrelemeden budamaya kadar danışmanlar tarafından yönlendirilen üreticiler, hem verim hem de kalitesi daha yüksek üretim gerçekleştiriyor.
Bu bahçelerde yetiştirilen ürünler için hazırlanan ''Mavi Bayrak'' logolu etiketler ise üreticiye pazarlama kolaylığı sağlıyor.





