Mermer ocaklarına karşı mücadelesi ile tanınan Mahmut Aksu Tota kekiği olarak anılan yayla kekiğine ‘mermer ocaklarından yayılan tozun zararı var mı?’ diye sordu.
Isparta’da özellikle Sütçüler bölgesindeki mermer ocaklarına karşı verdiği mücadele ile tanınan Mahmut Aksu bu yıl kekiğin yeterince boylanmamasının sebebinin mermer ocaklarından yayılan toz olabileceğini söyledi.
Aksu yaptığı açıklama da “Sütçüler Orman İşletme Müdürlüğü sınırları içinde bulunan Sarımehmetler, Gümü, Çandır, Bekirağalar, Kasımlar, Kesme Köyleri ve çevresinde kekiğin toplanma sezonu başladı.
Sütçüler Kekiği ve Tota Kekiği olarak da bilinen, ülkemizde sadece Isparta İli Sütçüler İlçesi ve çevresinde yayılış gösteren endemik tür olan Yayla Kekiğinin envanter ve planlama çalışmaları daha önce tamamlanmıştı.
Kekiğin 2013 yılında üretimi yaklaşık 210 ton civarında olmuştu.
2014 yılı iklim şartlarının daha uygun olması nedeniyle verimin artması, hasadın yaklaşık 400 ton civarında, 2015 yılında ise 500 ton civarında gerçekleşmesi beklenirken, 2015 yılı itibari ile kekik ve şalba gibi tali ürünlerin rekoltesi 380 ton olarak gerçekleşti” diyerek 2016 yılındaki rekolteyi sordu.

Mahmut Aksu Orman Bölge Müdürü Tüfekçi’ye yönelik şu soruları sıraladı. “Bu kadar önemli ve endemik bir bitki olan ayrıca uluslar arası sözleşmelere göre de koruma altında bulanan Sütçüler kekiğinin bölge de toplama yapan vatandaşlara göre bu yıl rekoltesinin çok düşük olduğu, geçen yıl 4 ton toplayan bir kişinin (ailenin) bu yıl 400 kg toplayamadığı, aynı köylülerin bu yıl kekik toplamasına izin verilmemeliydi sözleri göz önüne alındığında; 2016 yılı kekik rekoltesi ne kadardır? Bu tespiti hangi kaynaklara göre yapıyorsunuz?

Bölge deki mermer ocaklarının, mermer tozlarının kekik bitkisinin gelişimine ve rekoltesinde bir etkisi var mıdır? Toz yoktur diyor iseniz bölge deki mermer tozlarının çok yoğun olmasından dolayı, mermer tozlarını yangın oluyor sanıp müdürlüğünüze verilmiş bir yangın ihbarı var mıdır?

Bölge de yetişen kekik için mermer tozlarının kekik üzerindeki etkisi üzerine 2016 yılı içinde SDÜ’nün ilgili bölümüne herhangi bir inceleme, araştırma yaptırdınız mı?

Her yıl kekik sezonunu bölge halkı ile beraber açıp, gazetelerde boy boy resim verir iken bu yılda böyle bir açılış oldu mu? Bölgede yıllarca kekik bitkisi ile yatıp kalkan çobanlara, bölge halkına bu yıl kekik toplama konusunda fikri alınmış mıdır? Yoksa biz en iyisini biliriz deyip kesim kararı mı verilmiştir?

Bölge de tam da kekik merkezinin kalbine mermer ocağı izni verilmesi, ayrıca bölgede kekik yoktur diye rapor vermeniz, ne kadar uygundur?

Son olarak sayın Tüfekçi bey bölgeye Değerli Isparta basınını çıkarıp bakın bölgemiz tertemiz, verilmiş bir mermer ocağı izni yok, söylendiği gibi bölge de kekik yok deme cesaretini gösterebilecek mi?