81 ilden 12 bin 500'e yakın kişinin başvuru yaptığı etkinliğe katılım için şanslı 100 kişi kurayla seçildi.Katılım hakkı kazananlar, sabah saatlerinden itibaren konaklayacakları alana çadırlarını kurmaya başladı.Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fatih Kacır ile Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak da etkinlik alanındaydı.Bakanlar, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal'la birlikte stantları gezerek etkinliğe katılan vatandaşlarla sohbet etti.Katılımcılar, 30 teleskop ve 60 astronomun rehberliğinde gökyüzünü inceleyebilecek.Etkinlik alanına kurulan standlarda çeşitli eğitim seminerleri düzenlenecek.Etkinlik, 13 Ağustos'a kadar devam edecek.

TÜRKİYE’NİN HER YERİNDEN GÖZLEMLENEBİLECEK

Perseid meteor yağmuru bir diğer adıyla yıldız kayması, aralarında Türkiye’nin de olduğu birçok ülkede gözlemlenebilecek. Yılda 8 kez gerçekleşen meteor yağmurları arasında Nasa tarafından “yılın en iyi meteor yağmuru” olarak kabul edilen Perseid meteor yağmurunda dünya atmosferine giriş hızı saniyede 59 kilometreyi bulacak.

Perseid meteor yağmuru 12 Ağustos 2023 ile 13 Ağustos 2023 tarihinde Türkiye saati ile 00.00 ile 04.00'te görülebilecek.

SAATTE 100 ADEDE KADAR ÇIKIYOR

Meteor yağmurunu gözlemlemek için yapay ışıklardan uzak bir bölgede, gözlerimizi gök kubbeye çevirerek sahneye odaklanmak yeterli olacak.

Meteor yağmuru Türkiye’de 00.00 ile 04.00'te saatte 60- 100 adet izlenebilecek. Perseid gök taşı yağmurunu izlemek isteyenler şehir ışıklarından uzak alanlarda hem fotoğraf çekimi gerçekleştirebilir hem de çıplak gözle izleyebilir.

Öte yandan Perseid gök taşı yağmuru dün gece Ankara’dan çıplak gözle görülebildi. 'Perseid meteor yağmuru' Ankara'da Nallıhan Kuş Cenneti'nde gözlemlendi.

PERSEİD METEOR YAĞMURU NEDİR?

Swift-Tuttle kuyrukluyıldızının parçaları olan Parlak Perseidler, yılın en popüler meteor yağmurlarından biridir.

Dünya'nın her yıl kuyruklu yıldızın geride bıraktığı toz ve parçacıkların içinden geçmesiyle, Perseid Meteor Yağmuru adı verilen görsel şölen ortaya çıkmaktadır.

Perseidler, her yıl temmuz sonu itibarıyla ortaya çıkıyor ve gece gökyüzünde parıldayan ışık çizgileri olarak görülüyor.

En yoğun hâlini ise ağustos ayının ortalarına doğru alıyor.

Şarkikaraağaç'ta  Otomobil Yoldan Çıktı 2 Yaralı Şarkikaraağaç'ta Otomobil Yoldan Çıktı 2 Yaralı