Mil-Diyanet Sen Isparta İl Başkanı Mustafa Güner, düğünlerde aşırılıktan kaçınılması ve saygılı olunması gerekir dedi. Güner, yaptığı yazılı açıklamada ''Yaz mevsiminin girmesiyle birlikte, başta sokak düğünleri, asker uğurlama merasimleri olmak üzere açık alanlarda yapılan çeşitli müzik yayınları, havai fişek ve silah atışı gibi mevzuata aykırılık teşkil eden konular artmakta ve bundan dolayı çevre sakinleri rahatsız olmaktadır. Elbette ki, herkes düğün yapmak, misafirlerini ağırlamak ve eğlendirmek ister. Ancak bu, meşru ölçüler çerçevesinde olmalı ve “bir daha mı düğün yapacağız” bahanesine sığınarak çevresini rahatsız etmemelidir. 

AŞIRILIKTAN KAÇINALIM

Evlilik, dünyada da ahirette de huzura, mutluluğa, berekete ve cennete vesile olacak bir başlangıçtır. Düğünler, gösterişten uzak, sade ve samimi bir şekilde yapılmalı, düğün sahipleri hayatın en önemli ölçülerinden biri olan aşırılıktan sakınmalıdır. Sevinçte, öfkede, üzüntüde, eğlencede hatta kullukta bile daima dengeli olmalıdır. Biz Müslümanlara yakışan; nikâh, nişan, sünnet, asker uğurlama, kına gecesi ve düğün merasimlerinde dinimizin çizdiği meşruiyet dairesinde hareket etmektir. Eğlenirken ölçülü ve dengeli olmak, İslam’ın ilkelerinden ödün vermemektir.

KOLAYLAŞTIRALIM ve SOFRALARIMIZ SADE OLSUN 

İslâm dininde esas olan, evliliği kolaylaştırmaktır. Evliliğin her aşamasında gereğinden fazla yapılan düğün harcamaları, tarafları sıkıntıya sokmaktadır. Evlenmek isteyen gençler, düğün masraflarının makul ölçüleri aşması sebebiyle zorlanmakta, hatta evlilikten uzak durmaktadır. Asıl maksadı, dostlarımızı buluşturmak ve gönül almak olan düğün yemekleri, israf sofralarına, riya, gösteriş ve şatafata dönüşmemelidir. Makul ölçülerde, gösterişten uzak ve zengin-fakir ayrımı yapılmadan herkesin davet edildiği düğün sofraları kurulmalıdır.

Isparta'da elektrik kesintisi Isparta'da elektrik kesintisi

HİÇ KİMSEYİ RAHATSIZ ETMEYELİM

Müslümanlar, “çocukların mutluluğu” bahanesine sığınarak sünnet olan bir merasime haramları karıştırmamalıdır. Mutluluğuna, aklı uyuşturan alkolü, neşeyi hüzne çeviren silahı katmamalı ve mahremiyet sınırlarını ihlal etmemelidir. Eğlence yapayım derken kimsenin hakkına girmemeli ve çevresine rahatsızlık vermemelidir. Mutluluğuna gölge düşürecek davranışlardan kaçınmak suretiyle, maddi tutkulara kapılmadan, zevk ve sefahate dalmadan, lüks ve israfın esiri olmadan düğün yapmaya dikkat etmelidir.

NAMAZ KILANLARA SAYGILI OLALIM

Camilere yakın yerlerde yapılan düğün veya eğlence sahipleri, ezan ve namaz saatlerini dikkate almalı, düğün ve eğlencesini ona göre planlamalıdır. Namaz vaktinde camide bulunanları rahatsız etmemeli ve namaz vakitlerinde eğlencesine ara vermelidir. Çünkü ibadet edenlere verdiği rahatsızlık, kul hakkı ihlalidir.  

AİLE SAĞLAM TEMELLERE DAYANDIRILMALIDIR

Kutsal bir müessese olan aile; günah, hata ve yanlış bir temel üzerine kurulursa, doğacak neslin bundan etkilenmemesi mümkün değildir. Uygun bir zemine ekilmeyen tohumdan nasıl verimli bir ürün alınamazsa, sünnete aykırı olarak yapılan düğün ve nikâhlardan da sünnete göre yetişecek nesiller beklemek hayal olacaktır. Düğün şablonumuz, her şeyden önce tüm haramlara kapalı, tüm mübah tercihlere açık olmalıdır.'' ifadelerine yer verdi.