Otel ve restoranlarda yapılan gıda israfını değerlendiren bakanlık, özellikle "her şey dahil" konseptinin israfa etkilerini inceleyecek. Bu çerçevede tabaktan geri dönen yiyecek miktarı, açık büfe servis sistemi ve şeflerin yaklaşımları gibi konularda veri toplanacak.

Muhtar İhbar Etti, Şerit Çekildi Muhtar İhbar Etti, Şerit Çekildi

Araştırmalar sonucunda hazırlanan raporla birlikte otel ve restoranlarda gıda israfını engelleyici tedbirler belirlenerek kusurlu işletmelere yönelik uygulamalar hayata geçirilecek.

YILLIK 18 MİLYON TON İSRAF

Her 9 kişiden birinin açlıkla karşı karşıya kaldığı dünyada, açık büfe sistemiyle hizmet veren otel ve restoranlarında israf artıyor. Bunun önüne geçmeyi planlayan Tarım ve Orman Bakanlığı, yeni tedbirler için harekete geçti.

Yapılan araştırmalar kapsamında, ülkemizde her yıl 18 milyon tondan fazla gıda israf oluyor. Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) desteğiyle birlikte Tarım ve Orman Bakanlığı, 2020 yılında ülke genelinde “Gıdanı Koru-Sofrana Sahip Çık” projesini hayata geçirmişti. Bu kapsam dahilinde, otel ve restoran gibi mekanlarda israf edilen gıda artıkları ile ilgili çalışmalar başlatıldı.

Artan gıdalarda öncelikle hayvan yemine dönüştürülmek üzere çalışma yapıldı. Bakanlık, gıda israfını önlemek amacıyla sürdürülebilir gıda sistemi için her şey dahil konseptinde tabaktan dönen miktarı ve açık büfe sisteminin israfa etkisini araştıracak.

VERİLER TOPLANACAK

Bakanlık çalışmaları kapsamında, açık büfe uygulamasında bulunan otellerin ve restoranların israf kaynağı için veriler toplanacak. Stok yönetimi, miktar ayarlanamaması, gıda ürünlerinin dekor olarak kullanılması, tabak boyutları gibi veriler toplanıp, işletmelere yönelik tedbir uygulamasına gidilecek.

Bakanlığın hazırladığı rapor sonuçlarına göre yol haritası çizilecek.

Bakanlık ayrıca, mutfak şeflerinin yaklaşımları, mutfak personelinin gıda israfına yönelik bilgi düzeyleri incelenecek. Hazırlanacak rapora göre de paydaşlarla birlikte yol haritası tespit edilecek.

Kaynak: Ekonomim