Kahve seçiminde ilk dikkat edilmesi gereken noktanın çekirdek yapısı olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Homojen boyut ve şekil, düzgün işlenmiş çekirdeğin göstergesidir. Parlak çekirdekler tazeliğe, donuk olanlar ise bayatlamış kahveye işaret eder,” dedi. Çatlak, kırık ya da böcek izi olan çekirdeklerin kalite açısından sınıfta kaldığını da sözlerine ekledi.

Kahve (1)

Kavrulma Tarihine Dikkat

Kahvenin kalitesini belirleyen bir diğer önemli unsur ise kavrulma tarihi. Yıldırım, “Taze kavrulmuş kahve, genellikle kavrulma tarihinden sonraki 7 ila 30 gün arasında en aromatik halini sunar. Açık kavrumlar özellikle kahvenin karakterini daha çok yansıtır ama kalite hatalarını da gizleyemez. Bu nedenle iyi kahve, açık kavrumda da kendini belli eder,” ifadelerini kullandı.

Zaman Su Gibi Akıyor Dedirten Kare
Zaman Su Gibi Akıyor Dedirten Kare
İçeriği Görüntüle

Arabica mı, Robusta mı?

Çekirdek türü hakkında da bilgi veren Kemal Yıldırım, Arabica çekirdeklerinin daha yumuşak içimli ve zengin aromalı olduğunu, Robusta'nın ise daha sert ve acı bir tada sahip olduğunu belirtti. “Eğer kahve paketinde yalnızca ‘kahve’ yazıyorsa ve çekirdek türü belirtilmemişse, bu genellikle düşük kaliteye işaret eder,” uyarısında bulundu.

İyi Kahve Daha Öğütülmeden Anlaşılır

İyi kahveyi anlamanın bir diğer yolu ise kokusundan geçiyor. Yıldırım bu konuda, “Henüz öğütülmeden yayılan zengin ve net aroma, kahvenin kalitesini ele verir. Çiçeksi, meyvemsi ya da baharat notaları alınabilen kahveler her zaman daha kalitelidir. Küf, keskin ya da yapay kokular ise düşük kaliteye işaret eder,” diye konuştu.

Kahve (4)

Muhabir: Özge Çelik