Bu sistem, akaryakıt istasyonlarında plaka bilgilerinin otomatik olarak aktarılmasını sağlayacak.

1 Mayıs'ta yayımlanan karara göre, trafiğe kayıtlı araçların yaklaşık 8 milyonu UTTS'ye dahil olmak zorunda kalacak. Aksi takdirde, 1 Ocak 2025'ten itibaren bu araçların akaryakıt alımlarında düzenlenmeyen belgeler vergi beyanlarında gider olarak gösterilemeyecek. Bu düzenleme, vergi mükelleflerine hizmet veren akaryakıt istasyonlarını da kapsıyor.

UTTS kapsamında taşıt plakalarının sisteme otomatik olarak işlenmesiyle usulsüz fatura uygulamalarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Akaryakıt alımı esnasında plaka bilgileri otomatik olarak işlenecek ve vergi beyanlarında kullanılacak. Bu sistem aynı zamanda araç sahiplerinin akaryakıt giderlerini kaydetmelerini de kolaylaştıracak.

Taşıt sahiplerinin, 31 Aralık 2024 tarihine kadar Taşıt Tanıma Birimi (TTB) taktırmaları zorunlu hale geldi. Ayrıca, akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin de aynı tarihe kadar Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) cihazı taktırmaları gerekiyor. UTTS'nin kurulum ve işletme süreçleriyle ilgili olarak Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü görevlendirilecek.

Motosikletli Sürücü Levhaya Çarptı Motosikletli Sürücü Levhaya Çarptı

Bu düzenlemeyle araç sahiplerinin akaryakıt harcamalarını kaydetmeleri ve vergi beyanlarında kullanmaları kolaylaşacak, usulsüz fatura uygulamalarının önüne geçilecek, vergi kayıpları engellenecek ve vergi denetimleri daha etkin bir şekilde yapılacak.

Haber Merkezi