40. Piyade Er Eğitim Alayı'nda akşam yemeğinden zehirlenen 500 askerin hastalanmasına pürenin içine katılan yumurtanın neden olduğu belirlendi. Isparta İl Sağlık Müdürü Süleyman Önal, 'erken kırılan' yumurtaların Salmonella bakterisi üreterek zehirlenmeye neden olduğunu açıkladı.

Isparta İç Güvenlik Eğitim ve Tatbikat Merkez Komutanlığı'na bağlı 40. Piyade Er Eğitim Alay Komutanlığı'nda 12 Ocak akşamı çıkan mercimek çorbası, püreli dalyan köfte ve pırasadan oluşan karavanayı yiyen erlerden 500'ünde zehirlenme belirtileri görülmüştü. Alaydaki askeri hastane, Isparta ve Eğirdir'deki devlet ve özel hastaneler ile Süleyman Demirel Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne götürülen erler, iki gün süreyle yatarak tedavi edildi. Karavanadaki yiyecekler ile askerlerden alınan örneklere de kültür incelemesi yapıldı.

Aşçı yumurtaları erken kırınca
Isparta İl Sağlık Müdürü Süleyman Önal, kültür örnekleri sonucunda patates püresine katılan yumurtanın Salmonella bakterisi ürettiğinin belirlendiğini söyledi. Önal, "Pürenin içerisine katılan yumurta muhtemelen aşçı tarafından daha önce kırılıp bekletilmiş ve bu beklemeden sonra pürenin içerisine katılmış. Yumurta, Salmonella bakterisini en hızlı üreten besinlerden biridir. Üç-beş saat içinde dahi bu bakteri hızla ürer" diye bilgi verdi.

Muhabir: Haber Merkezi