Huzur İçin 5 Ayrı Noktada Güvenlik Uygulaması
Huzur İçin 5 Ayrı Noktada Güvenlik Uygulaması
İçeriği Görüntüle

Apartman ve sitelerde gerçekleştirilen tadilatlara ilişkin milyonlarca kişiyi ilgilendiren yeni bir düzenleme hazırlanıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından üzerinde çalışıldığı belirtilen taslağa göre, bazı tadilat işlemleri için apartmandaki komşuların açık onayının alınması gerekebilecek.

Hazırlanan taslakla birlikte apartmanların dış görünüşünü etkileyen uygulamalarda “yaptım oldu” döneminin sona ermesi hedefleniyor. Düzenlemenin yürürlüğe girmesi halinde, daire sahipleri dış cepheyi veya binanın ortak görünümünü değiştiren tadilatları kendi kararlarıyla yaptıramayacak.

Komşulardan izin alınması gerekecek

Taslağa göre, ruhsat gerektirmediği düşünülerek yapılan bazı uygulamalar da yeni kurallara tabi tutulabilecek. Balkonlara takılan açılır-kapanır cam sistemleri ve binanın dış görünümünü değiştiren benzer işlemler için diğer kat maliklerinin onayının aranacağı ifade ediliyor.

Düzenlemenin bu haliyle kabul edilmesi durumunda, tadilat öncesinde apartmandaki tüm hak sahiplerinin görüşünün alınması ve bazı işlemlerde oy birliği sağlanması gerekebilecek.

Dış cephede görsel bütünlük sağlanacak

Yeni düzenlemeyle apartmanlardaki farklı renk, model ve malzeme kullanımından kaynaklanan görüntü kirliliğinin önüne geçilmesi amaçlanıyor. Dış cepheyi etkileyen uygulamalarda binanın mimari ve görsel bütünlüğünün korunması planlanıyor.

Kullanılacak malzemelerin güvenlik standartlarına uygun olması da düzenlemenin dikkat çeken maddeleri arasında yer alıyor.

Taslakla ilgili çalışmaların devam ettiği, uygulamanın kapsamı ve ayrıntılarının yapılacak değerlendirmelerin ardından netleşeceği belirtildi.

Kaynak: Haber Merkezi