Verimli Antalya Ovası ve ekolojik çeşitliliği sayesinde kent, sebze ve meyve üretiminde ülke genelinde kritik bir paya sahip.

Antalya Ovası ve Meyve Bahçelerinin Gücü

Topraklarının yaklaşık %20’si tarıma elverişli olan Antalya’da üretim, kıyı ve iç kesimler olarak ikiye ayrılıyor. Kıyı kesiminde portakal, muz, avokado gibi tropikal ürünler ve sera tarımı öne çıkarken, iç bölgelerde ise elma, armut ve ayva gibi soğuğa dayanıklı meyveler yetiştiriliyor.

Yıllık 3,3 milyon ton sebze üretimi ile Türkiye toplamının %13,4’ünü,

1 milyon ton meyve üretimi ile toplamın %6’sını,

Genel olarak ise ülke tarımsal ihtiyacının %4,41’ini karşılıyor.

En çok üretilen ürünler arasında domates, salatalık ve portakal yer alıyor.

Tarımda Yapısal Dönüşüm

Asgari ücret pazarlığı başlıyor: Masada 2 rakam var!
Asgari ücret pazarlığı başlıyor: Masada 2 rakam var!
İçeriği Görüntüle

1970’lerde nüfusun %75’i tarımdan geçimini sağlarken, 2000’li yıllara gelindiğinde bu oran %49’a geriledi. Bu düşüş, Antalya tarımının modernleşme ve verimlilik odaklı dönüşüm sürecine işaret ediyor.

Hayvancılıkta Küçükbaş Önde

Antalya’da hayvancılık, tarıma kıyasla daha sınırlı bir alana sahip.

Küçükbaş hayvancılık: 509.335 hayvan ile Türkiye toplamının %1,7’si.

Büyükbaş hayvancılık: 120.016 hayvan ile toplamın %1,1’i.

Kümes hayvanları: Oransal olarak daha fazla üretim sağlasa da, Türkiye’nin toplamının %0,24’üne denk geliyor.

Arıcılık: Gezginci yöntemle yapılıyor, Antalya kovan sayısı Türkiye’nin %2,4’ünü oluşturuyor.

İpek böcekçiliği: Yılda 905 kutu üretim ile Türkiye toplamının %16’sı Antalya’dan geliyor.

Balıkçılık ve Su Ürünleri

Bir kıyı kenti olmasına rağmen Antalya, balıkçılıkta ülke ortalamasının altında. Alabalık, çipura ve levrek üretimi toplamı Türkiye üretiminin %1,36’sını oluşturuyor.

Buna karşın, Kepez Su Ürünleri Üretme İstasyonu aracılığıyla Türkiye İç Sularını Balıklandırma Projesi kapsamında balık çeşitliliğinin artırılması hedefleniyor.

Kaynak: antalyahakkinda.com