Birleşmiş Milletler örgütü Dünya Meteoroloji Örgütü (DMÖ), küresel iklim krizi ve yaklaşan hava olaylarına ilişkin korkutan bir rapor yayımladı. Hazırlanan "Küresel Yıllık ve On Yıllık Güncelleme" raporuna göre, önümüzdeki 5 yıl boyunca dünya genelinde rekor seviyelerde sıcaklıklar yaşanacak ve tarihin en sıcak yılı rekoru büyük olasılıkla 2031 yılından önce, hatta çok daha yakın bir tarihte kırılacak.
Uzmanlar, şimdiye kadar dünya genelinde kaydedilen en sıcak 11 yılın tamamının 2015 yılı sonrasındaki dönemde yaşandığına dikkat çekerek, önümüzdeki dönemin çok daha kritik geçeceğini vurguluyor.
Kritik Eşik %91 İhtimalle Aşılacak
İngiltere Meteoroloji Ofisi (Met Office) öncülüğünde hazırlanan ve DMÖ tarafından paylaşılan verilere göre, 2026-2030 yılları arasındaki tahminler iklim geleceğimizin sınırda olduğunu gösteriyor:
1,5 Derece Riski: 2026-2030 yılları arasındaki 5 yıllık küresel ortalama sıcaklığın, sanayi öncesi dönemin (1850-1900 ortalaması) 1,5 derece üzerine çıkma ihtimali %75 olarak hesaplandı.
Geçici Aşım Kapıda: Önümüzdeki 5 yıl içindeki en az bir yılın, küresel ölçekte 1,5 derecelik kritik ısınma sınırını geçici olarak aşma olasılığı ise %91 gibi çok yüksek bir seviyede bulunuyor.
2027 Yılı "En Sıcak Yıl" Olmaya Aday!
Raporun başyazarı Dr. Leon Hermanson, küresel sıcaklıkları tetikleyen en büyük doğal etkenlerden biri olan El Nino hava olayının 2026 yılının sonlarına doğru yeniden oluşmasının beklendiğini açıkladı. Hermanson, bu geri dönüşün 2027 yılını tarihin en sıcak yılı yapma ihtimalini ciddi şekilde artırdığını belirtti.
Hatırlanacağı üzere, geçtiğimiz dönemlerde etkili olan El Nino dalgası 2023 yılını kayıtlardaki en sıcak ikinci yıl yapmış, 2024'ün ise yaklaşık 1,55 derecelik artışla küresel çapta tarihin en sıcak yılı olarak kayıtlara geçmesine neden olmuştu.
Arktik Bölgesi Alarm Veriyor: Normallerin 3 Katı Isınma!
Raporda yer alan en çarpıcı uyarılardan biri de Kuzey Kutbu (Arktik) bölgesine yönelik oldu. Önümüzdeki beş kuzey yarımküre kışında (Kasım-Mart dönemi), Arktik bölgesindeki sıcaklıkların 1991-2020 ortalamasının tam 2,8 derece üzerine çıkabileceği öngörülüyor. Bu durum, kutuplardaki ısınma hızının küresel ortalamanın üç katından fazla olacağı anlamına geliyor.
Küresel Yağış Dengesi Altüst Olacak
2026-2030 döneminde sıcaklıkların yanı sıra yağış rejimlerinde de büyük kaymalar yaşanacak. Tahminlere göre;
Daha Yağışlı Bölgeler: Sahel bölgesi, Kuzey Avrupa, Alaska ve Sibirya normalden çok daha fazla yağış alacak.
Kuraklık Tehdidi: Dünyanın akciğerleri olarak bilinen Amazon bölgesi ise önümüzdeki yıllarda çok daha kurak ve yangınlara açık bir döneme girecek.





