Afyon Valisi "açıkta ve piknik alanlarında" alkol alınmasını "şehir ve trafik güvenliği" gerekçesi ile yasaklamış. Aynı yasak Isparta’da da olmalı.
 
Bazıları yine öküz altıda buzağı arayacak ama ben doğru bildiğim görüşlerimi yazmaya devam edeceğim.
 
Afyon Valisi İrfan Balkanlıoğlu, "açık alanlarda ve piknik yerlerinde" alkol almayı yasaklamış. Yasaklama gerekçesi ise "şehir ve trafik güvenliği." Öncelikle Sayın Vali'yi kutluyorum.
 
Bu haber bazı basın - yayın organlarında çarpıtılarak verilen haber sanki Afyon'da "içki tamamen yasaklandı" olarak algılanıyor. Çünkü niyet farklı.
 
Afyon'da alınan karar tüm Türkiye'de alınması gereken bir karardır. Olayın içkiye karşı olmak, içkiyi yasaklamak, siyasi görüş veya parti ile hiçbir ilgisi yoktur.
 
Tabii malum çevreler, kararı hemen "laiklik ve çağdaşlık" ile bağdaştıyor. Ne alakası varsa, içki nasıl oluyor da çağdaşlığın bir kriteri veya göstergesi oluyorsa?
 
Dünyanın en ileri ülkelerinde ABD'de, İngiltere'de, Avrupa'nın bir çok ülkelerinde aynı yasak var.
Nedeni ise açık: Ailelerin, insanların gittiği piknik alanlarında içki içen bazı insanlar (tabii ki hepsi değil) izin dozunu kaçırıyor ve taşkınlık yapıyor, insanların huzuru kaçıyor, şehrin huzuru kaçıyor.
Bu insanlar alkolü alıyor, bir de araç kullanıyor, sonra kaza yapıyor. Dolayısıyla yerinde ve doğru bir karar.
 
Alkol kullanmam, kullanılmasını da istemem. Bu ayrı, şahsi bir konu. Ama Afyon'da Valiliği aldığı karar, Isparta’da da alınmalı.
 
Çünkü: Alkol alacak insan, evinde veya uygun bir kapalı bir yerde alsın. Piknik alanında veya yolun kenarındı, başka bir yerde alkol alınacak, sonra araçla kaza yapılacak.
 
Alkol alınacak, taşkınlık yapılacak sonra ne olacak? Huzur kaçacak. Kim buna karşı çıkar? Art niyetli veya aklıselim olmayan insanlar.
 
Herkes empati yapsın ve bütün bu durumların kendi başına geldiğini düşünsün. Ailenizle veya arkadaşlarınızla piknik yapıyorsunuz. Bir grup yakın bir yerde alkol alıyor ve sonra taşkınlık yaşanıyor. Rahatsız olur musunuz? Olmaz mısınız?
 
Haberlerde he? gün alkol nedeniyle meydana gelen trafik kazalarının haberlerini izliyor ve kızıyoruz. Kaza yapınca kızıyorsunuz, ama "alkol almak yasak" deyince, 'çağdaşlığa karşı bir karar" diye tepki gösteriyorsunuz.
 
Alkol alacaklar, adam gibi alır. Kimseyi rahatsız etmez. İnsanları rahatsız edecekler ise cezasına katlanmalı. Alkol almanın, yasaklanmanın siyase¬tle, laiklikle, çağdaşlıkla bir ilgisi yok.
 
Alkol almayan insan çağdaş değil midir? Veya bu kriterleri kim koymuştur? Adam gibi içenlere karışan var mı?
 
Sayın Valim; Isparta Valiliğinin de böyle bir karar almasını istiyorum. Bu karar alkolün yasaklanması değil, alkolün bireysel ve toplumsal olumsuzluklarını en aza indirgemek için atılan bir adımdır.
Evet; "Açık alanlarda ve piknik alanlarında" alkol alınmamalı. Hem kötü örnek olunur, hem huzur kaçar, hem trafik kazaları artar. Bu yasağın neresi yanlış.
 
Hem kötü alışkanlıkların önlenmesini isteyeceksiniz, hem çocuklarımıza sahip çıkılmasını isteyeceksiniz, hem de yerinde bir kararı çarpıtarak siyasi malzeme yapacaksınız.
 
Alkol, sağlığa zararlı, bütçeye zararlı, huzura zararlı, dinen haram. O halde sizin derdiniz ne? "Alkolü tamamen yasaklayan var mı?" YOK. İstenilen ne? Usturuplu, kapalı ve uygun yerlerde içilmesi, vatandaşların rahatsız edilmemesi. Peki sorun nerede?
 
BAZILARININ KAFALARINDA.
 
Sayın Valim, sizden de böyle bir karar bekliyoruz. Hadi bakalım, içki ile çağdaş olan, içki ile laik olan veya olmaya çalışan arkadaşlar, sizde açıklamalarınızı hazırlayın. Başlığınızda şu olursa fena olmaz:
‘’İÇKİ İÇMEYEN LAİK VE ÇAĞDAŞ OLAMAZ.’’
 
Haydi beyler, bayanlar tepkileriniz bekliyoruz…