SDÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar’ı yakından takip eden bir gazeteciyim. Kişisel olarak eksiklikleri, yönetimsel bazı hataları muhakkak var ve olacaktır. Aslında biz köşe yazarlarının işi bardağın boş tarafını görmek, eleştirmektir. Ancak bugün bunun farklısını yapalım.

                Önceki gün Sayın Rektörü ziyarete gittiğimde anlattıklarıyla, bir Ispartalı olarak mutluluk duydum. Rektör Baydar göreve geldiğinde SDÜ’nün 11 fakültesinin bulunduğunu, bugün ise Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hukuk Fakültesi, Teknoloji Fakültesi ve Eğitim Fakültesi ile birlikte bu sayının 15’e ulaştığını söyledi. Baydar, hedeflerinin bu yılın sonuna kadar 20 fakülteye ulaşmak, öğrenci sayısını da 5 yıl içinde 100 bine çıkarmak olduğunu anlattı.

Rektör Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, Isparta için; SDÜ ve bünyesinden çıkacak 2 üniversite çatısı altında 20 fakülte ve 100 bin öğrenci hedefinin uzak olmadığını söyledi. Baydar, 2 fakültenin bölünmesi ve 3 yeni fakültenin kurulmasına ilişkin tekliflerinin Ankara’da onaylanmasıyla birlikte SDÜ’nün yıl içinde 20 fakülteye ulaşacağını bildirdi. Rektör Baydar, Türkiye’de olup da Isparta’da olmayan bir bölüm kalmayacağını da iddia ederek, dosyası Ankara’da olan 3 fakülte isteklerinin olduğunu belirtti. Baydar, “Beklediğimiz 3 tane fakülte daha var. Fen-Edebiyat ile Mühendislik-Mimarlık Fakültelerinin bölünmesini gönderdik, Maliye Bakanlığı’nda. Onun dışında Eczacılık Fakültesi’ni gönderdik, Maliye Bakanlığı’nda. Geçen haftalarda İletişim Fakültesi ile Veterinerlik Fakültesi’ni gönderdik, YÖK’te.  Veterinerlik ve İletişim YÖK’ten geçip, Milli Eğitim Bakanlığı’na gittikten sonra 3 aşaması var. Öncelikle Devlet Personel Başkanlığı’na, sonra Devlet Planlama Teşkilatı’na ve Maliye Bakanlığı’na soruluyor. Bu 3’ünün onayından sonra Milli Eğitim Bakanı’nı imzasına sunuluyor. Sayın Bakan imzaladıktan sonra Bakanlar Kurulu’na sunuluyor. Bakanlar Kurulu onayladıktan sonra Cumhurbaşkanımızın onayıyla iş bitiyor” dedi.

CUMHURİYET’İN 100.

YILINDA 4 ÜNİVERSİTE

                Daha önce bünyesinden Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’ni çıkaran SDÜ’nün Göller Bölgesi Üniversitesi ile Yalvaç Üniversitesi’nin de kurulmasını sağlayacağını iddia eden Baydar, “Bu topraklarda 3 üniversite, bünyesinde 20 fakülte ve 100 bin öğrenci olacak” dedi.

Cumhuriyetimizin 100. Yılında yani 2023’te Isparta bölgesinde 4 üniversite hedefi olduğunu söyleyen Rektör Baydar, “2 tane daha üniversite çıkartabiliriz’ diye düşünüyorum. Yalvaç’ta 4 yıllık okul kuruldu. İktisadi İdari Bilimler Fakültesi gibi bir okul olacak. Bankacılık, sigortacılık gibi niş konuları orada açacağız. Fakülte statüsünde, çocuklar 4 yıllık okul mezunu olacak. 2 tane de MYO var. Daha sonra 2 tane daha fakülte kurularak orası üniversite olabilir. Şarkikaraağaç Veterinerlik Fakültesi de Yalvaç’taki üniversiteye bağlı olabilir. Devamlı üretiyoruz. Hiçbir dönemde bu kadar fazla sayıda okul açılmamıştır” dedi.

                SDÜ Rektörü Prof. Dr. Metin Lütfi Baydar, diğer üniversitelerin, alınan ödenekler, açılan fakültelerle ilgili SDÜ’yü kıskandığını söyledi.

                Yıllar evvel, çorak arazide, büyük sıkıntılarla kurulan SDÜ’nün bugün bünyesinden bir üniversite çıkarması, Cumhuriyetin 100. Yılında, önüne 4 üniversite hedefi koyması, şu anda 40 bin olan öğrenci sayısını 100 bine çıkarmayı hedeflemesi bir Ispartalı olarak beni gururlandırıyor. Üniversiteler; toplumların, bulundukları illerin önüne ‘gelecek’ hedefleri koyan, iktisadi, sosyal ve kültürel alanda öncülük yapan ve katkı sağlayan kurumlardır. SDÜ’nün de ilimize, özellikle ekonomik anlamda, ardından kültürel ve sosyal alanda sağladığı katkıları göz önünde bulundurursanız, Rektör Baydar’ın 4 üniversite ve 100 bin öğrenci hedefini daha iyi anlayabiliriz diye düşünüyorum.

                Isparta’nın iktidardan kaybettiklerini telafi edebilmesi için SDÜ’ye ihtiyacı var. Bunun için, Rektör Baydar kendisi ile ilgili görevini yapıyor ve Isparta’nın önüne hedef koyuyor. Ispartalılarda, gelecek 100 bin öğrenciye, kurulacak 4 üniversiteye iyi bir altyapı hazırlamalı. Bu konuyu ayrıca işleyeceğiz.

                Rektör Baydar gerçekten çok olmaya başladı değil mi?