Geçen hafta ilimize gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün, Davraz Kayak Merkezi’nde işadamları ile yaptığı toplantıda, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç’un yaptığı konuşmanın metni basına dağıtıldı. Kaçıkoç’un yaptığı konuşma metnini baştan sona kadar okudum. Ticaret ve Sanayi Odası’nın yaptığı ve yapmak istediği çalışmaları anlatmış. Cumhurbaşkanı Gül’ün önüne somut veriler koyarak ondan destek istemiş. Buraya kadar her şey normal ve tebrik ediyorum.

Ancak, Kaçıkoç’un konuşma metninin satır aralarında, Isparta’yı ve Osmanlı’dan bu yana devlet adamı yetiştiren Ispartalıları küçük ve hor gören cümlelerine rastladım. Bu cümlelere şiddetle karşıyım ve buradan Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e seslenmek istiyorum.

            Sayın Cumhurbaşkanı;

ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç’un konuşmasında söylediği, “Bizler, seneler boyu, bu gece zat-ı âlinizi konuk edeceğimiz Davraz dağını sadece uzaktan seyretmekle yetindik. Ancak beş-on senedir, burasının ne kadar önemli bir ekonomik değer olduğunun farkına vardık ve şimdi ona göre hareket etmeye çalışıyoruz” cümlesi baştan sona yanlıştır.

Şöyle ki; Ispartalılar Davraz dağının değerini 1990’lı yıllarda görmüş ve yatırıma başlamışlardır. Zamanın Valisi Sayın Ertuğrul Dokuzoğlu, Davraz dağında bir kayak merkezi kurulabileceğini tespit etmiş bu yönde çok büyük çalışmalara imza atmıştır.

            Sayın Cumhurbaşkanı;

ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç’un konuşmasında söylediği, “Atmamız gerektiği halde atmadığımız adımların yahut iyi niyetli de olsak yapmış olduğumuz hataların farkındayız. 2002’den son küresel krize kadar, Türkiye ihracatta yaklaşık dört kat büyürken, Isparta ancak iki kat büyüyebilmiştir” sözü de tamamen yanlıştır.

Şöyle ki; Ispartalı idareciler ve Ispartalılar nerede bir adım atması gerekiyorsa her zaman atmışlardır. Süleyman Demirel Üniversitesi, Süleyman Demirel Havalimanı, eski Belediye Başkanı Sayın Mehmet Aybatılı zamanında ihale aşamasına kadar getirilen hafif raylı sistem projesi bunlardan bir kaçıdır. Kaçıkoç’un, “yapmış olduğumuz hataların farkındayız” sözünü bir Ispartalı olarak reddediyorum. Çünkü eğer bir hata yapıldıysa bu asla Ispartalılara mal edilemez. Bu tamamen Kaçıkoç gibi icra makamında bulunanların hatalarıdır. Sayın Kaçıkoç’un söylemeye dilinin varmadığı; Isparta’nın, iktidar partisi olan AKP tarafından cezalandırılmasıdır.

            Sayın Cumhurbaşkanı;

ITSO Başkanı Hasan Hüseyin Kaçıkoç’un konuşmasında söylediği, “2002 yılında tüm iller arasında ihracatta 26. sırada olan Isparta, 2008 yılında maalesef 45. sıraya kadar gerilemiştir” sözü tamamen doğrudur. Ancak bu cümlenin devamında söylediği, “Rakamlar açıkça göstermektedir ki, Isparta dönemin ruhunu iyi okuyabilen iller arasında yer alamamıştır. Yani dürüstçe ifade etmek gerekirse, Türkiye koşarken Isparta ancak yürümüştür” cümleleri tamamen hedef şaşırtmadır. Çünkü, Isparta’da kapanan fabrikaların, kapanan tren seferlerinin, insanların işsiz kalmasının, BDDK’nın ‘batık kredi borcu en fazla iller’ sıralamasında Türkiye ikincisi olmasının, ihracatının düşmesinin tek ve yegane sebebi iktidarın Isparta’ya şaşı bakmasıdır. Sayın Kaçıkoç neden bunları söyleyememekte ve suçu Ispartalılara atmaktadır bilemiyorum.

Bunun taktirini de Ispartalılara bırakıyorum.