AKP Hükümeti’nin ‘demokratik açılım’ı tartışılmaya başlandığı, biz köşemize konu etmeye çalıştığımız durumlarda, benimle hiçbir alakası olmamasına rağmen okuyucularımız ısrarla, “MHP Öcalan’ı neden asamadı?” diye soruyor. Gönderilen maillerde onlarca hakaret, iftira, küfür ve mesnetsiz iddia varken, bütün bunları bir kenara bırakıp, okuyucunun merakına saygı duyarak, MHP’nin Öcalan’ı neden asamadığı beni uzaktan yakından ilgilendirmediği halde konuyu MHP İl Başkanı İsa Yalçın ve Milletvekili Nevzat Korkmaz’a sordum. Bu isimlere sormamın nedeni konunun muhataplarının onlar olmasıdır.

                Şimdi yazdıklarımı, bana hakaret etmek için değil, sorulan bir sorunun cevabı olarak algılayıp okumanızı temenni ediyorum.

ASAMAMANIN NEDENİ ÇİLLER!

                MHP İl Başkanı Sayın İsa Yalçın, bebek katili Abdullah Öcalan’ın neden asılamadığını şu sözlerle anlattı:

                “Birincisi; Abdullah Öcalan MHP iktidarında yakalanmadı. MHP 18 Nisan 1999 seçimlerinde 3’lü koalisyonun bir ortağı olarak hükümeti kurduğunda Öcalan yakalanmış ve yargılanmıştı. Hakkındaki idam dosyası Başbakanlık’ta bekletiliyordu. İktidara geldikten sonra birinci olarak bu konuyu gündeme aldık. Araştırdığımızda karşımıza çok ilginç bir tablo çıkmıştı. Çünkü, Sayın Tansu Çiller zamanında, Türkiye Gümrük Birliği’ne girerken Türkiye Cumhuriyeti adına bir taahhütte bulunuluyor. Bu taahhütte, “Türkiye’nin idam cezasını kaldıracağı, kaldırana kadar geçen süre zarfında ve daha öncesinde alınan idam kararları ile ilgili de Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararının bekleneceği” belirtiliyor. Biz iktidardayken Abdullah Öcalan’ın idam kararı AİHM’nde görüşülüyordu. Yani AİHM’nin verdiği olumlu ya da olumsuz hiçbir karar yoktu. Şimdi sizin aracılığınızla soruyorum; Türkiye Cumhuriyeti devletin ‘devamlılık esastır’ Yani siz iktidara gelince sizden önceki hükümetin verdiği taahhütle ilgili, “Ben bu taahhüdü tanımıyorum, uygulamıyorum” deme şansınız yok. Ortada böyle bir taahhüt varken, AİHM de Öcalan denen bebek katili ile ilgili de henüz karar vermemişken biz hükümet olarak Öcalan’ı nasıl asacaktık? MHP’nin Abdullah Öcalan’ı asamamasının tek nedeni Sayın Tansu Çiller’in Gümrük Birliği’ne girmek için verdiği taahhütnamedir”

İDAMI KALDIRANLARIN

ARASINDA AKP’LİLER DE VAR!

                MHP Milletvekili Sayın Nevzat Korkmaz da, MHP’nin Abdullah Öcalan’ı neden asamadığı ile ilgili İl Başkanı İsa Yalçın’ın söylediklerine ilaveten şunları kaydetti:

                “AB’ye uyum çerçevesinde idamın kaldırılması görüşmeleri yapılırken AKP yeni kurulmuş ve 69 milletvekili ile TBMM’nde temsil ediliyordu. O dönemde biz parti olarak ‘idamı kaldıralım ama bölücülük yapmış, vatan bölünmez bütünlüğüne kastetmiş kişilerle ilgili idam uygulansın’ dedik. O dönemde TBMM’nde, MHP dışında bütün partiler bir araya gelerek bir Gökkuşağı koalisyonu oluşturdular ve idam cezasını kaldırdılar. İdamın kaldırılmasına karşı çıkan ve 127 milletvekili ile ‘hayır’ oyu kullanan tek parti MHP’dir. İçlerinde AKP’nin de bulunduğu diğer bütün siyasi partiler idamı kaldırarak Abdullah Öcalan’ı idamdan kurtarmıştır. Bu da şunu gösteriyor: MHP, Öcalan’ın dosyasını Başbakanlık’tan TBMM Genel Kurulu’na getirse, yapılan gizli oylamada Öcalan’ın idam kararı çıkmayacak. Bu sefer Öcalan TBMM tarafından aklanmış olacak ve siyasi bir hüviyet kazanacak. Vatanını, milletini seven hangi siyasi parti böyle bir riski göze alabilir?

                MHP o dönemde 127 milletvekili ile hükümet ortağıydı. 127 milletvekili sayısı bırakın Öcalan’ı idam etmeyi mecliste oturum açmaya bile yetmiyordu. Bütün bunlara rağmen diyelim ki, “MHP Öcalan’ı asamadı ve suçlu” Tamam. MHP bunun faturasını 3 Kasım seçimlerinde ödedi. Peki, şu anda tek başına iktidarda olan, MHP’nin o zaman ki 127 milletvekilinin 3 katına sahip AKP neden Öcalan’ı asamıyor? MHP’yi 127 milletvekili ile Öcalan’ı asamamakla suçlayanlar, şimdi 370 milletvekili olan AKP’yi neden idamı kaldırıp da Öcalan’ı kurtarmakla ve şu andaki gücüyle asamamakla suçlamıyor?”

                Ortada büyük bir yanlış anlaşılma var. MHP İl Başkanı Sayın İsa Yalçın ve MHP Milletvekili Sayın Nevzat Korkmaz’ın anlattıklarına bakarsak, MHP’nin Öcalan’ı asamamasının tek sebebi o gün mecliste grubu bulunan siyasi partiler. Bu partilere AKP’de dahil.

                Yazımın başında söylediğimi sonunda da tekrarlayayım; MHP’nin Abdullah Öcalan’ı neden asamadığı beni zerre kadar ilgilendirmiyor fakat bu konuda çok yoğun mailler aldığım için, okuyucuma duyduğum saygı gereği soruyu muhataplarına sordum ve cevaplarını yazdım. Ben elçiyim, elçiye zeval olmaz.