"Basın Kulübü programında Vali Memduh Oğuz’un bana göre normal ama bazı arkadaşlara göre ilginç açıklamaları oldu.
 
Özellikle Isparta Emniyet Müdürlüğü’nün çalışmaları ile ilgili yaptığı açıklamaları ne hikmetse bazı arkadaşlar yadırgadı. Emniyet kime bağlıymış, bilmem şu kurumun başı kimmiş? Anlamında gereksiz bazı tartışmalara girildi.
 
Bir ilde Vali kimin adına görev yapar? Önce bu durumu iyi incelemek gerekiyor. Vali demek Cumhurbaşkanın, Hükümetin, yani devletin temsilcisi, devletin ildeki başı, her kurumun amiri demek.
 
O halde böyle bir tartışmaya gerek var mı? Bana göre yok.
 
Isparta’nın mülki amiri Vali’dir. Eğer kurumların başarısı varsa bunun koordinesini yapan, iznini veren de Vali’dir.
 
Emniyet Müdürlüğü bir çalışma yapıyorsa, proje üretiyorsa, diğer kurumlarla işbirliğine gidiliyorsa, uygulamada daire müdürü vardır ama işin başı yine Vali’dir.
 
Vali’ye rağmen icraat yapma şansınız yoktur.
 
Isparta’daki çalışmaların altında imza da Vali Memduh Oğuz’a aittir. Gündem konusu olduğu için Emniyet Müdürlüğü’nün çalışmalarından örnek verelim.
 
“Kadına şiddete Hayır” projesinde çalışmayı yürüten Emniyet Müdürlüğü’dür, ama kurumlararası koordineyi yapan, işbirliğini yürüten ilin Mülki Amiri olan Vali Oğuz’dur.
 
Kurumların çalışmalarında görülen aksaklıkları da gideren, talimat veren de Vali’dir. Vali ile daire müdürlerini birbirinde ayrı tutmak kadar yanlış bir mantık olamaz.
 
Ki daire müdürleri de sürekli bu durumu dile getirmekte, Oğuz’un desteklerini belirtmektedirler.
 
Hükümette Başbakan’ın rolü neyse, ilde de Vali’nin konumu budur. Daire müdürlerinin kendi başlarına, Vali’ye rağmen veya Valisiz başarılı olma, kurumları koordine etme şansı yoktur. Bu bir ekip ve uyum işidir.
 
Isparta Valisi Memduh Oğuz’da tecrübesi ile koordineyi en iyi şekilde yerine getirmektedir. Başarılı daire müdürleri de koordineye cevap vermekte, önemli projeleri, çalışmaları hayata geçirmektedirler. Bütün mesele budur.
 
Belediye meclisinin aldığı kararlar dahi Vali’nin onayından geçmekte, Vali meclis kararlarını veto edebilmektedir.
 
5 – 6 kurum bir proje etrafından bir araya gelebiliyorsa, bunu sağlayan da Vali’dir. Bırakın 5- 6 kurumu, 2 kurumun bile bir araya gelemediği bir ortamda kamu kurumundan, sivil toplum örgütüne kadar insanlar bir araya gelebiliyorsa iyi bir organizasyon göstergesi değil midir?
 
Uzatmayalım ve ne olur gereksiz konularla gündemi meşgul etmeyelim. Sistemin işleyişi üzerine yapılan normal açıklamaları da sorun gibi gündeme taşımayalım.
 
Bunu biz de yapıyorsak, yanlış yapıyoruz.
 
Bardağın dolu tarafını görmek her zaman bu ile fayda sağlar. Hele hele bardağın boş tarafı yok veya en az noktada ise yapılacak şey, koordineye katkı sağlamaktır.
 
Olağan durum hakkında bilgi vermek anormal bir durum gibi gösterilmemeli."