Isparta'da 1970'li yıllarda radyo ve televizyon çok nadir bulunuyordu. Bu yüzden  son derece değerli idi. O dönem ben bu radyoyu nasıl onarabilirim düşüncesiyle  başlayan merakı Bahri Çaylı'yı Isparta'da ve çevre illerde tanınan elektronik eşya ustasına  kadar götürdü.

Isparta'da yaşayan Bahri Çaylı, 1970'li yıllarında hobi olarak başladığı elektronik eşya tamiratını şuana kadar 2 oğluyla birlikte hala devam ediyor.

EVİMİZDEKİ TEK RADYOMUZU BOZDUM

1970'li yıllarında henüz çocukken evdeki tek radyoyu bozmasıyla o dönem büyük bir üzüntü yaşayan Çaylı, kendi hatasını telafi etmek için radyoyu onarmaya karar verir. O dönem bozduğu radyoyu onaramasa da şuanda Isparta'da telefondan, su ısıtıcıya, fotoğraf makinasına, özetle eline geçen tüm elektronik eşyaların hepsini tamirini ve bakımını yapabiliyor.

Bu işe çocukluk yıllarından itibaren başlayıp tüm elektronik eşyaları tamir edebilecek noktaya mesleğe olan derin bir merakından geldiğini belirten Çaylı; "Çocukluk yıllarımda kendi radyomuzu bozdum. O dönem bu durum beni çok üzdü. Çünkü radyo çok nadir bulunan birşeydir. 1970li yıllardan bahsediyorum. Ardından bunu onarkmak için epey bir düşündüm, uğraştım ama yapamadım. Bu bende elektronik eşyalara olan merakımı artırdı. Radyoyu açtığımda yüzlerce kablo, motor, hoparlör var. Çocuksu merakla inceleyince buradan aklımda kaldı. Ardından o yıllarda tüm elektrikle olan ne varsa hepsini inceledim. Tabi o dönem usta yok, öğreten yok. Tamamiyle deneme yanılma yoluyla birşeyler öğrendim. Daha sonra civardaki köylere gidip ufak tefek şeyleri tamir ettim. Ama benim için o dönem bu meslek değil hobiydi." dedi.

12 EYLÜL 1980 DARBESİ DÖNÜM NOKTASI OLDU

1980 li yıllara gelindiğinde o dönem öğrenci olan Çaylı'nın dersleri kötü gidiyordu. Ancak o dönem lise öğrencisi olan Çaylı için beklenmedik bir durum oldu ve bu durum Bahri Çaylı için bir dönüm noktası oldu. Çaylı o dönemi şöyle ifade ediyor; "Eskiden hem çiftçilik yapıyorum hem de bir yandan elektronik ile uğraşıyorum. Tabi bu ikisi olunca derslerim çok kötü. Bir sürü dersten kaldım. En son işte bir dersi vermek için çok ders çalıştım. Ancak bir haber duyduk ki 1980 darbesi olmuş. Okullar tatil edildi. Çiftçiler genelde yazın çalışır kışın yatar. İşte elektronik işinin hobiden mesleğe dönmesi bu sayede oldu. Okullar tatil olunca kendime bir motosiklet aldım. Büyük Gökçeli'den başlamak üzere tüm köylerde ne kadar bozuk radyo, televizyon var hepsini tamir etmeye başladım. Bir yandan da artık bu işte para kazanmaya başladık. Ama kimi zaman tamir edemiyorduk. Ama denem yanılma yoluyla birşey öğrendik ve çevrede edindik.

1 SANİYEDE DÜKKAN AÇMAYA KARAR VERDİM

Motosikletiyle çevre köylerde birçok elektronik eşya tamirini yapan Çaylı, o dönem belediye işhanında bir tanıdığının dükkan açtığını farkeder ve dükkan açmaya karar verir. Çaylı; "O dönem bir abimiz vardı. Dükkan açmış. Kendisine sorduk sen telefon tamiri yapmayı bilmiyorsun, neden dükkan açtık diye? O da bu işin birşeyi yok. Tornavida ile söküp takıyorsun sadece dedi. İşte bu cevap beni birden cesaretlendirdi. Anından dükkan açmaya karar verdim. Dükkanı açtık her türlü eşyaları yok demeden kabul ettik. Kimisini yaptık, kimisini yapamadık. Ama her yapamadığımızdan birşey öğrendik. Zamanla bu işte giderek usta olduk. Şuanda çevre mühendisi diğeri de meslek okulu mezunu 2 oğlum var. Kendi dükkanımızda her gün onlarca elektronik eşyayı tamir ediyoruz. Bu yaşıma geldim, hala daha bilmediğim çok şey var. Şükürler olsun ki gelen bütün elektronik eşyaları eski haline geri döndürüp yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Haber/ Ali Rıza Cesur

Arabayı Tamire Gönderdi, Kontağı Çevirdiğinde Şok Oldu Arabayı Tamire Gönderdi, Kontağı Çevirdiğinde Şok Oldu

Editör: Ali Rıza Cesur