Bu kararla birlikte haftalık repo ihale faizi yüzde 45'ten yüzde 50'ye yükseldi. Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, bu gelişmelerin ardından yatırımcılara yönelik önemli tavsiyelerde bulundu.

Yeşilada, "Dövizi bozdurup TL'ye geçin" çağrısında bulunarak vatandaşları uyardı. Ayrıca Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in son açıklamalarını hatırlatan Yeşilada, "Mehmet Şimşek, 'Merkez Bankası enflasyona karşı ne yapacağını biliyordur ve eli tamamen serbesttir' ifadelerini kullandı. Erdoğan'la para politikası konusunda tamamen aynı fikirdeyim. Merkez Bankası'ndan 500 baz puanlık artış kararı çıkarsa artık korkmayın, her şeyi alın, borsaya girin, devlet tahvili alın, TL mevduata geçin, dövizden tamamen çıkın" dedi.

Yeşilada, faiz oranlarının yüzde 55-60 aralığında olacağını belirtti ve "Bu durum yabancı yatırımcılar için çekici olabilir, dolayısıyla Türkiye'ye döviz girişinde bir artış bekleyebiliriz. Merkez Bankası'nı bu cesur kararı için tebrik etmek gerekir" şeklinde konuştu.

Togg T10X’te 800 bin TL krediye %0 faiz fırsatı Togg T10X’te 800 bin TL krediye %0 faiz fırsatı

Kredi alımının artık eskisi gibi kolay olmayacağını vurgulayan Yeşilada, vatandaşların beyaz eşya almak veya tatil yapmak gibi düşüncelere kapılmaması gerektiğini belirtti. Yeşilada, "Önümüzdeki dönemde kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarındaki faiz oranlarının 7 puana kadar artırılmasını bekliyorum. Bu, yüzde 25'e denk gelen bir faiz anlamına geliyor. Bu da demek oluyor ki insanlar artık cebindeki plastik kartları evde bırakacak ya da bankalar bu kartları zorla toplamaya başlayacak" dedi.

Haber Merkezi