Tarım ve Orman Bakanlığı, reçel, marmelat ve benzeri ürünlerin üretimine yönelik yeni düzenlemeler içeren tebliğ taslağını görüşe açtı. Taslağa göre reçellerde meyve oranının artırılması, ürün etiketlerinde meyve miktarının açıkça belirtilmesi ve üreticilerin yeni kurallara uyum sağlaması öngörülüyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketicilerin satın aldıkları ürünlerin içeriği hakkında daha net bilgi sahibi olması amacıyla gıda mevzuatında değişikliğe hazırlanıyor. “Türk Gıda Kodeksi Reçel, Jöle, Marmelat ve Tatlandırılmış Kestane Püresi Tebliğ Taslağı”, kamuoyunun ve sektör temsilcilerinin görüşüne sunuldu.
Anadolu Ajansının taslaktan derlediği bilgilere göre düzenlemeyle, Avrupa Birliği mevzuatı doğrultusunda ürün tanımlarının ve üretim standartlarının güncellenmesi amaçlanıyor.
Bir Kilogram Reçelde En Az 450 Gram Meyve Olacak
Taslağın yürürlüğe girmesi halinde, bir kilogram reçel üretiminde kullanılacak meyve püresi miktarı en az 450 gram olacak. Ekstra reçellerde ise bu miktar kilogram başına en az 500 gram olarak uygulanacak.
Bazı meyveler için öngörülen asgari miktarlar da artırılacak. Buna göre kırmızı frenk üzümü, kuş üvezi, yabani iğde, siyah frenk üzümü, kuşburnu ve ayvada meyve miktarı 250 gramdan 350 grama çıkarılacak.
Zencefilde 150 gram olan miktar 180 grama, kaju elmalarında 160 gram olan miktar 230 grama, çarkıfelek meyvesinde ise 60 gram olan miktar 80 grama yükseltilecek.
Geleneksel marmelat üretiminde kullanılacak meyve püresi miktarı en az 450 gram, tatlandırılmış kestane püresinde kullanılacak kestane miktarı ise en az 380 gram olacak.
Reçel Etiketlerinde Meyve Miktarı Açıkça Yazılacak
Taslakta tüketicileri yakından ilgilendiren bir diğer düzenleme de ürün etiketleriyle ilgili. Yeni düzenlemenin yürürlüğe girmesi halinde, ürünün ne kadar meyve kullanılarak hazırlandığına ilişkin bilginin, ürün adıyla aynı yüzeyde ve kolayca görülebilecek şekilde etikette yer alması zorunlu olacak.
Ürün adları, içeriğindeki meyvelerin azalan ağırlık sırasına göre meyve isimleriyle desteklenebilecek. Üç veya daha fazla meyveyle hazırlanan ürünlerde ise meyvelerin isimleri yerine “karışık meyve” gibi ifadeler kullanılabilecek ve meyve sayısı belirtilebilecek.
Taslakta ayrıca turunçgil reçeli ve marmelatına ilişkin ürün tanımlarında da değişiklik yapılması öngörülüyor.
Üreticilere 2027 Sonuna Kadar Süre Verilecek
Tebliğin yayımlanmasından önce faaliyet gösteren gıda işletmecilerine yeni düzenlemelere uyum sağlamaları için 31 Aralık 2027 tarihine kadar süre tanınması planlanıyor.
Düzenleme henüz taslak aşamasında bulunuyor. Yeni kuralların kesinleşmesi için tebliğin nihai halinin yayımlanması gerekiyor.





