Halk Otobüsü Şoföründen Örnek Davranış Halk Otobüsü Şoföründen Örnek Davranış

Geçen yılın ocak ayına göre ihracatta yüzde 50,90'luk rekor bir artışla en fazla ihracat Çin'e yapıldı.

BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, yazılı bir açıklama yaparak bölge ihracatçılarının yeni yıla olumlu bir başlangıç yaptığını vurguladı. Çavuşoğlu, yurt dışına satışlarda geçen yılın ocak ayına göre bu yıl yüzde 2'lik bir artış olduğunu belirtti ve bu dönemde 217 milyon 933 bin 694 dolarlık ihracat gerçekleştiğini açıkladı.

BAİB Başkanı, yaş meyve ve sebzenin bölgenin öncü sektörü olduğunu belirterek, bu sektördeki en fazla ihracatın yaşandığını ifade etti. Ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,80'lik bir artışla yaş meyve ve sebze sektöründe 82 milyon 957 bin dolarlık yurt dışı satışı yapıldığını aktardı.

Çavuşoğlu, yaş meyve ve sebzeyi yüzde 33,35'lik artışla maden ve metaller sektörünün takip ettiğini belirterek, bu sektörde 43 milyon 896 bin dolarlık ihracat gerçekleştiğini açıkladı. Maden ve metaller sektöründeki ihracatın 23 milyon 651 bin dolarlık kısmının doğal taş ürünlerinden oluştuğunu belirtti. Üçüncü sırada ise yüzde 25,16 artışla 24 milyon 339 bin dolarlık ihracat gerçekleştiren ağaç mamulleri ve orman ürünleri sektörü yer aldı.

Çavuşoğlu, ocak ayında en fazla ihracatın 23 milyon 798 bin dolarla Çin'e yapıldığını bildirdi. Çin'e yapılan ihracatta geçen yıla göre yüzde 50,90 oranında rekor bir artış yaşandığını belirten Çavuşoğlu, Almanya, Rusya, Ukrayna ve Romanya'nın da sırasıyla önemli pazarlar olduğunu kaydetti.

BAİB Başkanı, Türkiye'nin çevre ülkelerindeki savaşlar ve siyasi istikrarsızlıklara rağmen ihracatının artıyor olmasının büyük bir önem taşıdığını belirtti. İhracatın artırılması amacıyla önemli çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Çavuşoğlu, farklı sektörler için farklı ülkelere sektörel ticari heyet ziyaretleri düzenlediklerini, yurt dışı fuarlara katılarak ithalatçı firmaları ziyaret ettiklerini sözlerine ekledi