Uzun yıllardır kimya ve eski eşya ticaretiyle ilgilendiğini söyleyen Hayta, özellikle eski telefonlar, ATM kartları ve çeşitli elektronik ürünlerin içerisinde altın bulunduğunu ifade etti.
“7000 adet telefondan yaklaşık 1 kilo altın elde ediliyor” diyen Hayta, vatandaşların kullanılmayan teknolojik ürünleri çöpe atmaması gerektiğini söyledi. ATM kartları ve PTT kartlarının çiplerinde de altın bulunduğunu belirten Hayta, “İnsanların evindeki birçok objede değerli maden var ama mesele bunu çıkarabilmekte” ifadelerini kullandı.
Altından daha değerli olan paladyum ve platin gibi madenlerin de elektronik ürünlerden ayrıştırılabildiğini anlatan Hayta, bu ürünlerin belirli kapasiteye ulaştığında Almanya’ya gönderildiğini ve burada ayrıştırma işlemlerinin yapıldığını söyledi.
Kimyaya küçük yaşlardan beri ilgi duyduğunu ifade eden Turan Hayta, eski ürünleri toplayabilmek için 3 dükkân açtığını belirtti. Yaklaşık 10 yıl mezat işiyle uğraştığını söyleyen Hayta, elinde çoğunluğu Cumhuriyet dönemine ait 50 ila 60 bin arasında antika eşya bulunduğunu dile getirdi.
Yanında çırak yetiştirdiğini ve altın çıkarımı konusunda bilgi aktardığını belirten Hayta, “Keşke benim yanımda öğrenmek isteyen insanlar olsa da öğretsem” dedi.
Hayta ayrıca, “Herkes bilgisi kadar ticaret yapar” sözleriyle bilgi ve tecrübenin önemine dikkat çekti.





