Isparta’da yıllarca şehrin en hareketli noktalarından biri olan, hastanelerin taşınmasının ardından eski yoğunluğunu büyük ölçüde kaybeden Hastane Caddesi ve Hızırbey Mahallesi için üniversite hareketliliği yeni bir dönemin kapısını aralıyor.
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ), Hızırbey Mahallesi, eski Devlet Hastanesi ve eski Doğumevi çevresindeki eğitim yatırımları, bölgeyi önümüzdeki yıllarda Isparta’nın önemli öğrenci merkezlerinden biri haline getirmeyi hedefliyor.
HEDEF 10 BİNE YAKIN ÖĞRENCİ
ISUBÜ tarafından projenin ilk yıllarında yapılan açıklamalarda, eski Devlet Hastanesi ve Doğumevi alanlarında oluşturulacak üniversite yapılanmasıyla bölgede 3 meslek yüksekokulu, bir fakülte, atölyeler ve sosyal alanların bulunması; yaklaşık 10 bin öğrenci ile 500’e yakın akademik ve idari personelin bölgede bulunması hedeflenmişti.
Bu hedefin tamamının bugün itibarıyla gerçekleştiği anlamına gelmese de üniversitenin Hızırbey bölgesindeki varlığı artık somut şekilde görülmeye başladı.
2026 yılı üniversite kayıt bilgilerinde Isparta Bilişim Meslek Yüksekokulu’nun adresi Hızırbey Mahallesi 1509 Sokak’taki Teknova Binası olarak gösteriliyor.
Dolayısıyla önümüzdeki süreçte üniversitenin bölgedeki diğer yatırımlarının da tamamlanması halinde Hızırbey ve Hastane Caddesi çevresindeki öğrenci yoğunluğunun önemli ölçüde artması bekleniyor.
ESKİ DEVLET HASTANESİ ALANI ÜNİVERSİTE MERKEZİNE DÖNÜŞÜYOR
ISUBÜ’nün bölgedeki en önemli projelerinden biri eski Devlet Hastanesi alanındaki merkezi derslik yapılanması.
Üniversitenin açıkladığı projeye göre burada yaklaşık 14 bin metrekarelik bir eğitim alanı planlandı.
Projede 58 derslik, 5 amfi, toplantı ve seminer odaları, bilgisayar salonları, bilgisayar laboratuvarları ve teknik resim salonları bulunuyor.
Bu alan içerisinde Teknoloji Fakültesi ile çeşitli meslek yüksekokulları ve ortak dersliklerin yer alması planlandı.
Bu büyüklükteki eğitim altyapısının tamamen faaliyete geçmesi, bölgeye her gün binlerce öğrencinin giriş çıkış yapması anlamına gelebilecek.
HIZIRBEY’DEKİ EĞİTİM BİNASI DA PROJENİN ÖNEMLİ PARÇASI
Hızırbey Mahallesi’nde eski Kız Sağlık Koleji alanında hayırseverlerin katkısıyla yapılan eğitim binası da üniversiteye teslim edilmiş durumda.
Yaklaşık 5 bin metrekare kapalı alana sahip binada 17 derslik, 5 atölye, 3 laboratuvar ile akademik ve idari kullanım alanları bulunuyor.
Binanın temeli atılırken burada 4 bin 500-5 bin öğrenciye ulaşabilecek bir eğitim yapılanması hedeflenmişti.
ESKİ DOĞUMEVİ ALANINDA DA ÖĞRENCİ KAPASİTESİ
Üniversitenin açıkladığı planlarda eski Doğumevi alanındaki yaklaşık 5 bin 100 metrekarelik ek eğitim binasının ise 1.500 öğrenci kapasitesine sahip olması öngörülüyor.
Bu binada 16 derslik, teknik resim salonu ve personel odalarının bulunması planlandı.
Böylece yalnızca tek bir okul değil, birbirine yakın birçok eğitim biriminin aynı bölgede toplanması hedefleniyor.
HASTANE CADDESİ’NDE ESNAFIN GÖZÜ ÖĞRENCİLERDE
Üniversite yatırımlarının en fazla etkileyeceği kesimlerden birinin ise bölge esnafı olması bekleniyor.
Eski Devlet Hastanesi ve diğer sağlık kuruluşlarının taşınmasının ardından Hastane Caddesi ve çevresinde geçmişte yaşanan yoğunluk önemli ölçüde azalmış, bazı işyerleri müşteri kaybı yaşamıştı.
Üniversite öğrencilerinin bölgeye gelmesiyle birlikte özellikle lokanta, kafe, market, kırtasiye, fotokopi, ulaşım, giyim ve öğrencilere yönelik hizmet sektörlerinde yeni bir müşteri potansiyelinin oluşması bekleniyor.
KİRALIK EVLERE DE YANSIYABİLİR
Öğrenci sayısının ilerleyen yıllarda artması halinde değişimin yalnızca Hastane Caddesi’ndeki işyerleriyle sınırlı kalmaması bekleniyor.
Hızırbey ve çevresindeki kiralık konutlara öğrenci talebi oluşması, yeni kafelerin ve işletmelerin açılması ve bölgedeki ticari gayrimenkullere olan ilginin artması olası etkiler arasında bulunuyor.
Özellikle üniversite birimlerinin planlandığı alanların şehir merkezine yakın olması öğrencilerin şehir ekonomisiyle daha doğrudan temas kurmasını sağlayabilir.
BİR ZAMANLAR HASTALAR, ŞİMDİ ÖĞRENCİLER…
Yıllarca her gün binlerce hasta, hasta yakını ve sağlık çalışanının kullandığı eski hastaneler bölgesi, önümüzdeki dönemde bambaşka bir kimliğe bürünebilir.
Bir dönem Isparta’nın sağlık merkezi olan bölgenin yeni kimliğinin “üniversite bölgesi” olması hedefleniyor.
ISUBÜ’nün geçmişte açıkladığı yaklaşık 10 bin öğrenci ve 500 personellik hedefin tamamının hayata geçmesi durumunda ise yalnızca üniversitenin değil, Hızırbey Mahallesi ve Hastane Caddesi’nin de çehresi önemli ölçüde değişebilir.
Kısacası yıllarca hastanelerle yaşayan bölge, bundan sonraki dönemde öğrencilerle yeniden hareketlenmeye hazırlanıyor.




