ARTAN MALİYETLER ENDİŞE YARATIYOR

Ekonomim'de yer alan habere göre; TÜSEDAD, çiğ süt üretim maliyetlerindeki artışı değerlendirirken, Ocak ayında yem fiyatlarına gelen yüzde 6’lık zam ve asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk artışın sektöre ciddi bir mali yük getirdiğini vurguladı.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Bir önceki aya göre; kesif yem fiyatlarına gelen yüzde 6’lık zam ve asgari ücrete yapılan yüzde 30’luk artışın maliyete olan yüküyle birlikte, reforme hayvanların kesiminde ve buzağı satış fiyatlarında önemli bir artış olmaması sonucunda Ocak ayı maliyeti bir önceki aya göre 90 kuruş artmıştır."

Burdur’da Otomobil ile Motosiklet Çarpıştı: 2 Çocuk Yaralandı
Burdur’da Otomobil ile Motosiklet Çarpıştı: 2 Çocuk Yaralandı
İçeriği Görüntüle

Bu durumun süt ve et üreticileri açısından zorlayıcı olduğu, sektörün dengeyi koruyabilmesi ve çiğ süt üretiminin devamlılığını sağlayabilmesi için süt fiyatlarında da makul bir artış yapılması gerektiği belirtiliyor.

TÜSEDAD’IN TAVSİYE ETTİĞİ ÇİĞ SÜT FİYATI

TÜSEDAD, çiğ süt üreticilerinin sürdürülebilir bir şekilde üretime devam edebilmesi için her ay maliyet hesaplamaları yaparak bir tavsiye fiyatı açıkladı.

Yapılan hesaplamalara göre, çiftçilerin üretime devam edebilmesi için çiğ sütün litre fiyatının ortalama yüzde 20 kâr marjı ile belirlenmesi gerektiği ifade edildi.

Bu kapsamda:

  • Soğutulmuş çiğ süt için tavsiye edilen fiyat: 24,30 TL/lt
  • Sıcak çiğ süt için tavsiye edilen fiyat: 22,80 TL/lt (Ulusal Süt Konseyi'nin sıcak süt için açıkladığı maliyet eşdeğeri)
  • Ancak, USK tarafından açıklanan çiğ süt tavsiye fiyatı litre başına 17,15 TL olarak belirlendi. Bu fiyatın, üreticilerin maliyetlerini karşılamaktan uzak olduğu belirtiliyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ