Ev, arsa, iş yeri, tarla, bağ, bahçe, yazlık gibi gayrimenkullere sahip olanların bu tarihe kadar vergilerini ödemeleri gerekiyor.

Bu yıl satın alınan mülkler için ise ilk emlak vergisi ödemesi 2025'te başlayacak. Ancak geliri olmayan emekliler, şehit yakınları, engelli vatandaşlar, gaziler ve vefat eden emekli, gazi, engelli birinci derece yakınları, brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek konutları için emlak vergisinden muaf tutulacak.

2024 yılı emlak vergisi ilk taksit ödemeleri 31 Mayıs'ta sona erecek. İkinci taksitler ise kasım ayında ödenecek. İsteyenler her iki taksiti de tek seferde ödeyebilecekken, ödemelerini zamanında yapmayanlar ceza faizi ile karşılaşacak.

Emlak vergisinden muafiyet kapsamına girenler arasında, kendi adına tapuda kayıtlı tek konutunu kiraya verip başka bir evde kirada oturanlar bulunurken, tek evini kiraya verip oğlu, kızı veya eşine ait bir evde oturanlar bu vergi avantajından yararlanamıyor.

Geliri olmayan arazi sahipleri için vergi muafiyeti geçerli olsa da, gelir elde eden emeklilerin ve işsizlerin emlak vergisi ödemesi gerekiyor. Emekli olanların vergiden muafiyet alabilmesi için ücret, tarımsal ve mesleki faaliyet, konut ya da işyeri, mevduat ve faiz geliri toplamının 150 bin TL'yi geçmemesi gerekiyor.

Güçlendirmelerde Skandal! Isparta Valiliği Soruşturma Başlattı Güçlendirmelerde Skandal! Isparta Valiliği Soruşturma Başlattı

Yeni alınan konutlar için tapu alındıktan sonra en geç yılın son mesai gününe kadar beyanname verilmesi gerekiyor. Bu yıl ev alanlar vergilerini 2025'te ödemeye başlayacaklar.

Emlak vergisi hesaplaması, değerin dört yılda bir takdir komisyonlarınca belirlenmesiyle yapılıyor. Bu yıl yeni değerlere göre ödemeler gerçekleştirilirken, ara yıllarda da rayiç bedele yeniden değerleme oranının yarısı ekleniyor. Muafiyetten yararlananlar için ise gelirleri 150 bin TL'yi aşan faiz geliri gibi unsurlar vergi avantajını etkileyebiliyor.

Haber Merkezi

Editör: Ali Rıza Cesur