Pandemi kuralları gözetilerek gerçekleştirilen açılışa Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu (ITSO) Başkanı Mustafa Tutar, Meclis Başkanı Osman Şahlan ve ITSO Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı. Açılışa katılan konuklara ve halka kömür ateşinde pişirilen balık ve helva ikramı yapıldı . Halkın sağlıklı beslenmesine katkı sunmak üzere hizmete giren işletmenin ürünleri arasında alabalık ile tatlı su levreği olarak bilinen sudak yer alıyor. Bu ürünler işletmede fileto olarak da satışa sunulacak.Dikkat çeken ve çok fazla bilinmeyen meşe dumanı aroması ile pişmiş alabalık fümesi de paket olarak yine satışta. Bu ürünlerin dışında levrek, çupra gibi bir çok balık seçeneğini ister pişmiş, ister çiğ olarak tüketicinin tercihine sunulmakta.
Açılış sonrası açıklamada bulunan ve yıllık 5 bin ton alabalık üretimi ile Isparta’nın üretimde ülkenin lider şehri olduğunu belirten Isparta İç Su Ürünleri Yetiştiricileri ve Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Aydemir; “Sütçüler İlçesi başta olmak üzere Aksu ve Eğirdir İlçelerinde üretilen balıklar genelde iç pazarda tüketilirken ihracat yapan firmalara da verilmektedir. Özellikle alabalık, levrek ve çipura dış pazarda talep görmekte. İhracatın yıldızı olan su ürünlerinde iç tüketim için ne yazık ki yeterli diyemeyiz” dedi.
İç tüketimin zayıf olduğuna değinen,öncelikle şehrimizde tüketimi artırmayı hedeflediklerini belirten Mustafa Aydemir, balık tüketiminde Türkiye ortalamasının çok düşük olduğunu ifade etti. Başkan Aydemir; “Balık tüketiminde yıllık kişi başı dünya ortalaması 17 kilo, Avrupa ortalaması 25 kilo, Japonya’nın 75 kilo iken, Türkiye ortalaması sadece 6 kilo 200 grama tekabül etmektedir. Ülkemizin hem üç tarafı denizlerle çevrili, hem de iç sular bakımından yeterli düzeyde. Ancak sağlıklı beslenme bakımından son derece önemli olan balık tüketimi tam olarak gelişmemiş. Bu konuda ilgili kurum ve kuruluşların halkı bilgilendirme ve bilinçlendirme yapmaları gerekmektedir. İşletmelerimiz sıkı denetlenmekte, yem ve su kaliteleri periyodik aralıklarla kontrol edilmektedir. O bakımdan vatandaşlarımız gönül rahatlığı içerisinde kültür balıklarını tercih edebilirler” dedi. Elif AKGÜL