Vali Abdullah Erin başkanlığında 16 Temmuz’da bir kez daha toplanan kurul, daha önce 8 Temmuz'da alınan yasak kararının gerekçelerini kamuoyuyla paylaştı.

Kararda, tek tabaktan yemek servisinin gıda kaynaklı bulaşıcı hastalıklara davetiye çıkardığı vurgulandı. 250'den fazla gıda kaynaklı hastalık bulunduğuna dikkat çekilerek, bu hastalıkların çoğunun bakteri, virüs ve parazitlerden kaynaklandığı belirtildi.

Küçük bir temas, büyük bir risk

İnsanların el, cilt, saç, sakal gibi bölgelerinde veya kıyafetlerinde taşınan mikropların yemeklere bulaşabileceği, özellikle tuvalet sonrası ellerin yıkanmamasının büyük risk oluşturduğu ifade edildi. Kurul açıklamasında, “Hepatit gibi hastalıklar bu şekilde kolaylıkla bulaşabilir. Ayrıca öksürme, hapşırma, konuşma yoluyla yayılan damlacıklar da dizanteri ve kızamık gibi hastalıkların yayılmasına neden olabilir,” denildi.

Tabildot Usulü Zorunlu, Denetim Geliyor

Yeni karara göre, toplu organizasyonlarda yemekler artık kişilere ayrı ayrı tabildot usulüyle servis edilecek. Kurul, karara uymayanlar hakkında cezai işlem uygulanacağını da duyurdu. İl genelinde yapılacak denetimlerle, hijyen kurallarına uygunluk yakından takip edilecek.

Isparta'nın Ekonomisi ve Lojistik Altyapısı Görüşüldü
Isparta'nın Ekonomisi ve Lojistik Altyapısı Görüşüldü
İçeriği Görüntüle

Yetkililer, halk sağlığının korunması adına alınan bu kararların tavsiye değil, zorunlu bir uygulama olduğunun altını çizdi.

Muhabir: Afşın Topçu