Isparta’da gül hasadı başladı… Isparta’da gül hasadı başladı…

Burdur'daki Salda Gölü'nü besleyen Eşeler Yaylası'nda faaliyet gösteren maden şirketleri Çevik Madencilik ve Zontaş Zonguldak Taşkömürü Madencilik, krom madeninin kapasite artışını gerçekleştirmek için "çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) gerekli değildir" kararı almıştı.

Ancak, bu karar çevreciler tarafından ciddi tepkilere neden oldu. Projenin, 50 bin hektarlık alanda etkili olacağı ve bölgedeki su kaynakları ile tarım arazilerini olumsuz etkileyeceği ifade edildi. Çevreciler, bu endişelerini yargıya taşıdılar.

Yargı sürecinin ardından, 2 Haziran tarihinde bir bilirkişi heyeti bölgede incelemelerde bulundu. Bilirkişi heyetinin hazırladığı rapor, çevrecilerin endişelerini doğruladı ve çevresel etki değerlendirmesi gerekli olmadığına dair alınan kararın hukuka aykırı olduğunu belirtti.

Isparta 2. İdare Mahkemesi, bilirkişi raporu doğrultusunda hareket ederek "ÇED gerekli değildir" kararını iptal etti ve projenin yeraltı ve yerüstü su kaynaklarını, bitki örtüsünü, ormanları, endemik bitki türlerini, tarımsal ve hayvansal üretimi olumsuz etkileyebileceği sonucuna vardı. Mahkeme kararında, çevresel etki değerlendirmesi gerekliliğine dair hukuki bir dayanak bulunmadığına dikkat çekildi. Bu gelişme, projenin çevre üzerinde olumsuz etkileri konusundaki endişeleri giderek artırdı ve çevre savunucuları için önemli bir zafer olarak kabul edildi