Antalya, Isparta ve Burdur'u kapsayan Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği'nin (BAİB) yaş sebze ve meyve ihracatındaki başarılarından bahsedilmektedir. İhracatçılar, geçen yıl yaş sebze ve meyve sektöründe yüzde 4,4'lük bir artışla 2 milyar 674 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirmişlerdir.

Tribünlerde kitap okuma etkinliği yapıldı Tribünlerde kitap okuma etkinliği yapıldı

BAİB Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Mirza Çavuşoğlu, dünya genelindeki ekonomik daralma ve komşu ülkelerdeki savaşlar gibi zorlu koşullara rağmen bölge olarak ihracatlarını artırmayı başardıklarını ifade etmiştir. Çavuşoğlu, Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans sergilediklerini ve ihracatlarını yüzde 4,4 artırdıklarını belirtmiştir.

Yaş sebze ve meyve sektöründe tarihi bir rekora imza atan birliğin, 2023'te yüzde 27'nin üzerinde bir artışla 850 milyon dolarlık bir bölümü gerçekleştirdiği vurgulanmıştır. Bu miktarın, Türkiye'nin yaş sebze ve meyve ihracatının yüzde 25'ini oluşturduğu ifade edilmiştir.

Çavuşoğlu, yaş sebze ve meyve ihracatında domates ve biberin büyük bir paya sahip olduğunu belirterek, bu ürünlerle Avrupa ülkelerine, özellikle Almanya'ya yoğun bir şekilde satış yapıldığını ifade etmiştir. Türkiye genelinde yaş sebze ve meyve ihracatının 3,5 milyar dolar olduğu bilgisine de değinilmiştir.

BAİB Başkanı, bu yıl için yaş sebze ve meyve ihracatında 1 milyar dolarlık bir hedef koyduklarını ve bölge ihracatının 2024 hedefinin 2 milyar 800 milyon doların üzerine çıkmak olduğunu belirtmiştir. Bu amaçla ticari heyet ziyaretleri ve URGE çalışmalarına devam edeceklerini söylemiştir.