İstanbul Küçükçekmece ilçesinde 3 katlı binanın henüz bilinmeyen bir nedenle çökmesi,  binaların ne kadar sağlam olduğu sorusunu bir kez daha akıllara getirdi. Isparta’da  her an yıkılma tehlikesi altında olan özellikle zeminde ticari alan bulunan binaların varlığına dikkat çeken Mimarlar Odası Başkanı Caner Ataseven, Mimar Sinan  Caddesi, Cumhuriyet Caddesi ve Kafeler Caddesi’nin risk alanları olduğuna vurgu yaptı.

DEPREME DEĞİNMİYORUM  BİLE

Kontrolden Çıkan Otomobil Bahçeye Savruldu Kontrolden Çıkan Otomobil Bahçeye Savruldu

İstanbul’da çöken binanın henüz teknik ömrünü doldurmamış bina olduğunu söyleyen Ataseven, “3 katlı bina yani yapı yoğunluğu az ama çöküyor. Duyduğumda şok oldum. Bir bina kendi ağırlığını taşıyamıyor. Tabi nedenleri orataya çıkacak. Isparta’da da benim bizzat tespit ettiğim riskli böyle çok bina var. Kolon kalmamış. Bitmiş. Ama napılıyor sıva boya yapılıp yeniden işletmeye veriliyor. Özellikle Kafeler Caddesi Mimar Sinan Caddesi ve Cumhuriyet Caddesi’nde böyle binalar çok. Depreme hiç değinmiyorum bile. Şiddetli depremde bu binalar dümdüz olur. Deprem olmadan çökecek binalar var. Bana şikayet geliyor gidiyor bakıyorum. Hemen boşaltın diyorum. Bir de bilmediğimiz tespit edilmeyen binalar var” dedi.

ÇOK ACİL TEDBİR ALINMALI

Beton kalitesinin düşüklüğü, ince kirişler gibi nedenlerin binanın çökmesine etki eden faktörler olduğunu kaydeden Ataseven, “Isparta’da hemen tedbir alınmalı. Yapı stoğu envanteri bir an evvel çkıkarılmalı. Özellikle zeminde ticari alan bulunan binalar risk altında. Kolon kesilmese bile sürekli tadilat yapılarak kolona zarar verilebiliyor. Zaten 40 yıllık binalar bakıyoruz kolon paramparça olmuş. Buralara yumuşak kat diyoruz. Tehlike burada” dedi.

TEŞVİK VERİLMELİ

Riskli binaların dönüşümü için devletin kira yardımı ve düşük faizli kredi desteğine ihtiyaç bulunduğuna dikkat çeken Ataseven, “Bu teşvikler sağlanırsa bina sahipleri dönüşüme olumlu bakarlar. Yaptırımlar kağıt üstünde var ama icraatta yok. Yaptırımlar mevzuatta olduğu gibi uygulanmalı” diye konuştu.

Muhabir: Nadir Öngören