Düşük oranlarında artış yok’

Isparta’da 1998 yılından bu yana tüp bebek yöntemiyle yaklaşık 600 ailenin çocuk sahibi olduklarını dile getiren Prof. Dr. Kaya, çok sayıda çiftin tüp bebek yönteminden yararlanmak istediğini dile getirdi.

Tüp bebekle çocuk sahibi olmanın pahalı bir tedavi biçimi olduğunu söyleyen Prof Dr. Kaya, birçok ailenin maddi sıkıntılar nedeniyle tüp bebek yöntemine başvuramadığını dile getirdi. Kadın hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Hakan Kaya, “Tüp bebek tedavisi Isparta’da aylık 30-40 civarında bu veri dışarıya tedaviye giden hastaları da içeriyor.

Tüp bebek tedavisi alabilecek tedavi sayısı bundan çok daha fazla ama insanların hepsi bu tedaviyi yaptıramıyor. Isparta’da bu tedaviyi ihtiyaç duyacak ortalama kişi sayısı 60 civarında. Sosyal Güvenlik Kurumu tüp bebek tedavisini bir kısmı karşılasa da hastanın cebinden çıkan ilave ödemeleri var.

İlaçların 5 ‘te birini ödüyorlar. Ayriyeten daha önceden bir çocuğu varsa devlet hiçbir şekilde tüp bebek tedavisini karşılamıyor. Böyle olunca çok yüklü bir şekilde 3- 5 bin YTL cebinden karşılayacak şekilde para ödemek zorunda kalıyor. Bu yüzden tüp bebek yaptırma oranı düşüyor ” dedi.

Kaya, “Tüp bebekte sakat çocukların dünyaya gelmesi hala tartışılıyor. Üreme hücrelerinde anormallik arttığında, kısırlık nedeninin altında yatan nedenler çocuğa yansıyabiliyor. Ancak genel kabul klasik tüp bebek tedavisinde sakat doğumların artırmadığıdır” şeklinde konuştu.

Tüp bebek tedavisinden kimlerin yaptırabileceğine ifade eden Prof. Dr. Kaya, “Kadına ve erkek ait nedenler olarak ikiye ayrılıyor. Erkeklerdeki ileride derece de spermlerin anormal olması, kadına baktığımız zaman yumurtalıkların kusurlu olması, bununla birlikte daha önce yapılmış tedavilerin başarılı olması, tüplerin tıkanık olması, kadındaki tüp bebek nedenleri arasındadır.” dedi.

Tüp bebekten önce çocuk sahibi olmak için diğer yöntemlerinde denenmesi gerektiğini dile getiren Kaya, “Eğer kadının tüpleri açıksa, erkeğin sperm sayısı yeterliyse mevcut nedene yönelik tedavi uygulanmalıdır.

Hormonsal tedavi uygulanmalı, ilaçla yumurtlama sağlanabilir. Aşılama tedavisi de denenebilir. Cerrahi bir yönteme gerek varsa tüm yöntemler denendikten sonra tüp bebek tedavisine geçilebilir” ifadesinde bulundu.