Türkiye'de rekolte düşüklüğünden dolayı kirazın fiyatının bu yıl 10 YTL'yi bulabileceği bildirildi. Türkiye'de, kiraz taban fiyatlarının belirlendiği Isparta'nın Uluborlu ilçesinde, bu sezon yüzde 60 rekolte düşüklüğü bekleniyor. Türkiye'nin önemli kiraz üretim merkezlerinden olan ilçede geçtiğimiz yıl 10 bin ton ürün elde edildi. Bu sezonda ise üreticiler pek fazla umutlu değil. Geçen sene fiyatı 4 YTL olan kirazın bu yıl fiyatının 10 YTL ye kadar yükselebileceği belirtiyor.


Kirazı ile dünyaya ün salan Uluborlu, ürün fiyatlarının belirlenmesinde de önemli bir role sahip. Bu işten yılda yıl da 40 milyon YTL'nin üzerinde girdi sağlayan ilçede kiraz yetiştiriciliği konusundaki çalışmalar hızla devam ediyor. Pazarlama ve üretime yönelik sorunların çözülmesi için alt yapı, sulama sistemleri ve soğuk hava depoları, kiraz alım merkezleri de tamamlanmış durumda. Paketleme tesislerinin sayısının arttırılması için de çalışmalar sürüyor.

Uluborlu Belediye Başkanı Mehmet Ünverdi, rekolte düşüklüğünün bu sene kiraz fiyatlarına tavan yaptırmasının beklenildiğini söyledi. Ünverdi, Türkiye'nin kiraz üretiminin yüzde 15'ini karşılayan ve taban fiyatların belirlendiği ilçede, sezonun 45 gün sürdüğünü söyledi. Ünverdi, "Son 10 yılın en popüler meyvesi olan kirazın ihracatında bu güne kadar hiçbir sıkıntı yaşamadık. Yeni projelerle uluslar arası platformda adımızdan daha da fazla söz ettireceğiz. Avrupa'nın Türkiye'den ithal ettiği meyve tercihi sıralamasında ilk sıralarda bulunan Uluborlu kirazının önemi her geçen gün artıyor.

Yaklaşık 30 yıldır Avrupa'ya ürün ihraç ediyoruz ve 33 ülkede ürünlerimiz kabul görüyor. Ürettiği Napolyon Kirazı'nın yüzde 80'ini ihraç eden Uluborlu, paketleme tesisi ve kiraz alım merkezi projeleriyle bu işe ne derece önemle baktığını gösteriyor. Yörede Uluborlu Napolyonu adıyla tanınan teknik adıyla 0900 ziraat çeşidi kirazın üretimini yapan bine yakın çiftçi EUROPGEP Projesi kapsamında sertifika almıştır." dedi.

Kirazı ile dünyaya ün salan Uluborlu'nun, bu önemli ürününü en iyi şekilde değerlendirmek için her yıl festival düzenlediğine değinen Ünverdi, ilçenin tanıtımında da büyük payı olan 'Uluborlu Geleneksel Kiraz ve Güreş Festivali'nin bu yıl 33. sünü 29 Haziran'da yapmayı düşündüklerini söyledi. Bine yakın Europgap sertifikalı üretici bulunduğunu aktaran Ünverdi, 3 paketleme tesisinin sayısını dörde çıkarmak için çalışmaların yürütüldüğünü, geçen yıl 210 bin ağaçta 10 bin ton kiraz hasadı gerçekleştiğini anlattı.

Kiraz Üreticisi Kemal Güldal da bu sene kiraz üretiminde ciddi bir düşüş yanacağını söyledi. Mevsim değişiklikleri ve tozlaşmayı sağlayan arı sayısının azlığından dolayı üretimde ciddi bir düşüş olmasını beklediklerini ifade eden Güldal, "Eskiden 5 ton kaldırdığım yerden bu sene belki 500 kilogram ancak ürün kaldıracağım. Bazı ağaçlar ise ürünü toplamaya bile değmeyecek durumda. Tüccarların söylediğine göre kirazın fiyatı 5-10 YTL arasında değişecek." dedi. Güldal, Uluborlu kirazının tadı, kokusu, sertliği nedeniyle raf ömrünün uzun olduğunu ve yabancılar tarafından tercih edildiğini söyledi.

(cihan haber ajansı)