''GÜNEŞ'İ ÖZLEDİK'': Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü sevgi ve minnetle anıyoruz.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 5 Mart 1930’da Eğirdir’e geldi. Geceyi burada geçirdi. Gazi’ye Ada hediye edildi. Gazi, Eğirdir Gölü için ''çocuk, muazzam manzara'' dedi. 

Atabey’i ziyaret etti. İsmi çok beğendi. 21 Haziran 1934’te Soyadı Kanunu çıktı. Gazi’ye Eti, Eti Alp, Sümer ve Oğuz soy isimleri önerildi. Gazi Mustafa Kemal, Atatürk soy ismini seçti. 

ATATÜRK İLHAMI ISPARTA’DAN ALDI

Türkolog Sümer Şenol, Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Başöğretmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, soy isminin ilhamını Isparta’dan aldığını iddia ediyor. Bu tezini tarihi kaynaklara dayandıran Türkolog ve Belgesel Yazarı Sümer Şenol, şöyle diyor:

“Gazi, Mart 1930’da Isparta’ya geldi. O’nu Atabey Heyeti karşıladı. Nahiye Müdürü Bekir Bey, Heyeti’ni ve İlçesini Gazi’ye anlattı. Hatta orada halk, demiryolu yatırımı istedi. 4 yıl sonra da yatırım hayata geçirildi.

Tarihi kaynaklara göre Gazi, ATABEY isminden etkilendi. Tabi o zaman Soyadı Kanunu yok. 

Soyadı Kanunu 21 Haziran 1934’te çıktı. Gazi’ye ‘Eti’, ‘Eti Alp’, ‘Sümer’, ‘Oğuz’ gibi soy isimleri önerildi. Ama Gazi, ATABEY’in de etkisiyle ‘ATATÜRK’ü onayladı. Bu Isparta için büyük bir onurdur.”