Isparta’nın asırlık şirketleri: Hacıbenlioğlu Kebap - Kebapçı Kadir

Türkiye genelinde kuruluşu 100 yılı deviren ve hâlâ faaliyette olan 59 şirket tespit edildi. 59 şirket içerisinde Isparta’dan Hacıbenlioğlu (1833) ve Kebapçı Kadir (1851) yer aldı. Hacıbenlioğlu şu an 5’inci kuşak tarafından yönetiliyor. Kebapçı Kadir de iş başında şu an 4’üncü kuşak bulunuyor.

     Türkiye'de tarihi 100 yılı aşan ve halen faaliyet gösteren şirket sayısı çok fazla değil. Birçok firma ikinci kuşaklardan itibaren yaşanan sorunların ardından tarihe gömülüyor. Peki bir asırı deviren ve halen yaşayan Türk firmaları hangisi…

    Türkiye’de 100 yılı deviren ve hâlâ faaliyette olan şirketlerin listesi oluşturuldu. İnternetteki açık kaynaklar, gazete röportajları, web siteleri, konuyla ilgili yazılan kitaplar ve bloglar tarandı. Türkiye’de 59 şirketin 100 yaşını devirdiği ve halen faaliyetlerine devam ettiği tespit edildi. 59 şirket içerisinde Isparta’dan 2 işletme yer aldı.
    Habertürk Gazetesi’nden Eren Güler imzası taşıyan çalışmada şu bilgiler paylaşıldı.

HACIBENLİOĞLU KEBAP: 1833
     Isparta'da yer alan bu işletmenin hikâyesi şöyle: 
     “1800’lü yılların başlarında Kütahya’nın Hacıbenlioğlu ailesinden Hacı Mustafa Efendi Isparta’ya yerleşir. Burada evlenir ve bugün Kebapçılar Arasta’sı diye bilinen yere tahminen 1833’de bir dükkân açar. Yazları kebapçılık ve kasaplık, kışları tahin helvası yaparak geçimini sağlar
     Lokanta halen ortaklarıyla birlikte beşinci kuşaktan Mustafa Gülata tarafından işletiliyor. Kebabın dışında pide, şiş, köfte, Isparta’ya mahsus kabune pilavı ve tahin helvası markanın öne çıkan yiyecekleri arasında bulunuyor.”

KEBAPÇI KADİR: 1851
     “Isparta'da kebap kültürünü temsil eden köklü firmalardan biri olan Kebapçı Kadir, 1851 yılından bu yana bu alanda hizmet veriyor. 1851 yılında Hafız Dede tarafından kurulup siyasi Osman Dede ile devam ettirildi. "Kebapçı Kadir" ismi Kadir Açıkalın tarafından markalaştırılıp bugünlere geldi. Günümüzde işletmeciliğini 4'üncü kuşaktan Hüseyin Açıkalın yapıyor.”