Isparta Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı’dan önemli asansör uyarısı. Isparta’da yapılan asansör denetimleri, acı bir gerçeği gözler önüne seriyor. Isparta Makine Mühendisleri Odası tarafından bugüne kadar denetimleri yapılan asansörlerin %90’ının kullanılamaz olduğu ortaya çıktı. 

Günümüzde çok katlı binaların sayısı arttıkça, dikey yolculuk amacıyla kullanmakta olduğumuz asansörler, hayatımıza kolaylık getirmekle birlikte, dikkatli olunmazsa ve gerekli özen gösterilmezse üzücü kazalara yol açabilmektedir. Bu nedenle de Türkiye genelinde başlatılan asansör denetimleri Isparta’da da gerçekleştiriliyor. 

Asansör denetimlerinde; tespit edilen eksiklikler, asansör bakım servisine ve apartman yöneticisine rapor halinde verilerek, yeni bir denetim için ikinci bir tarih belirleniyor. Bu süre zarfında eksiklikler giderilmezse eğer kırmızı mühür vurularak asansör devre dışı bırakılıyor. 

Isparta'da asansör denetimlerinin hızla devam ettiğini belirten Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı, “Şuana kadar bize 305 müracaat gerçekleşti. Başvuru yapılan asansörlerin 224 tanesini denetledik, geri kalanını da bu ay içerisinde tamamlayacağız. Bugüne kadar yaptığımız denetimlerde asansörlerin yüzde 90’ı kullanılamaz halde. Isparta’da bu durumun değişmesi için çalışıyoruz.” dedi.

EKİP SAYISI ARTIYOR

Şehir merkezinde bulunan yaklaşık 2300 asansörün denetimlerinin hızla devam ettiğini ifade eden Akıllı, “Kendi odamıza ait bir ekip ve Antalya’dan gelen 4 ekiple birlikte çalışmalar devam ediyor. Özellikle bu ay denetimlere daha fazla ağırlık vereceğiz.

 Gerekirse İzmir’den de ekip çağıracağız. Her ekibin 5’ten fazla asansörü denetleyemediği için yavaş yavaş ilerliyoruz. 1 Ocak’tan itibaren de kursiyer makine mühendisi arkadaşlarımız eğitimden geçtikten sonra bir ekip daha oluşturacağız.” diye konuştu. Çalışmalarına titizlikle devam ettiklerini belirten Akıllı, asansörlerin insan yaşamı için büyük önem arz ettiğini dile getirdi.

EKSİKLİKLER GİDERİLENE KADAR DEVRE DIŞI BIRAKILIYOR

Denetimleri yapılan ve eksiklikleri apartman yöneticisine bildirilen asansörlerin eksikleri giderilmezse asansörün devre dışı bırakıldığını belirten Makine Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Akıllı, “Binada bulunan kullanılamaz asansörler için eksikleri ve hataları giderilinceye kadar; kırmızı mühür vuruyoruz. 

Kullanılabilir durumdaki asansörler için de ivedilikle eksik ve hataların giderilmesi için sarı "uyarı" etiketi,  eksik ve hatası bulunmayan asansörler için de yeşil "kontrol edilmiştir" ya da "güvenlidir" etiketi yapıştırıyoruz.” ifadelerini kullandı.

YÖNETİCİLERE UYARI!

Isparta’da yaptıkları denetim sonucunda asansörlerin %90’ının kullanılamaz halde olduğunu aktaran Akıllı, bu nedenle de apartman yöneticilerine büyük sorumluluk düştüğünü söyledi. Apartman ve site yöneticilerine asansör bakımlarını yaptırmaları konusunda uyarıda bulunan Akıllı, “Buradan apartman ve site yöneticilerini uyarıyoruz. 

Asansör kazalarının önüne geçmek, can ye mal kayıplarına zemin hazırlamamak için, asansörlerimizin bakımlarını ihmal etmeyelim. Konut yöneticilerinin göstereceği gayretler sayesinde kazaların önüne geçebileceğimize inanıyoruz. Site ve apartman yöneticilerinden bu konuda Isparta’mıza yakışır bir duyarlılık bekliyoruz.” dedi.