Yalnızca bir stres atma aracı değil, aynı zamanda duaların da vazgeçilmez bir parçası olan tesbihler, her biri farklı renklerdeki değerli taşlarla özenle işlenerek yaratılıyor. Bu gelenek, özellikle Isparta’da önemli bir kültürel değer taşıyor.

Isparta’da 20 yıldır tesbih yapımını sürdüren emekli öğretmen Üveys Dinçer, babasından öğrendiği bu mesleği büyük bir tutku ile sürdürüyor. Özellikle kırılgan ve hassas tesbihleri el emeğiyle tasarlayan Dinçer, bu sanatın sadece bir iş değil, adeta bir yaşam biçimi olduğunu ifade ediyor.

Tesbihlerin fiyatları, kullanılan malzemeye göre değişkenlik gösteriyor. Dinçer, "Bin lira civarında başlıyor, 25 bin liraya kadar satıyoruz. Fiyatlar tesbihin kalitesine göre değişiyor. Değerli madenler ve nadir taşlar kullanıldığında fiyat daha da yükseliyor. Tesbihlerde kaliteyi artıran faktörler, hem görsel hem de manevi anlamda bir derinlik katıyor," diyor.

“Ufak Bir Hata, Büyük Kayıplara Yol Açar”

Tesbih yapımının zorluğunu anlatan Dinçer, "Bir kehribar ya da fil dişi tesbihi işlerken, bir hatanın telafisi yok. Tornayı yanlış yere vurduğunuzda tesbih parçası kırılabilir ve o parçayı bulmak neredeyse imkansızdır. Her bir tesbih, el emeği olduğu için çok kıymetlidir," şeklinde açıklamada bulunuyor. Yıllardır bu sanatı yapan Dinçer, genellikle Osmanlı motiflerini tercih ediyor ve bunları tesbihlerde işlemeyi çok sevdiğini belirtiyor.

Keçiborlu Belediye Başkanı Vatandaşları Davet Etti Keçiborlu Belediye Başkanı Vatandaşları Davet Etti

Muhabir: Ali Rıza Cesur