Isparta Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve Isparta Şehit Fethi Bey (Kesikbaş) Cami Müezzin kayyımı Mustafa Emre, Gülistan Cami V. Müezzin kayyımı Adnan Armut tarafından düzenlenen Cenaze Hizmetleri Kursu yoğun ilgi gördü, 32 saatlik eğitim sonunda uluslararası geçerliliği olan Milli Eğitim Bakanlığı onaylı gassallık sertifikasına sahip olan kursiyerler, teorik eğitimin yanında cansız manken üzerinde pratik eğitim de gördü.

Kursun pratik eğitiminde ölüm gerçekleştikten sonra yapılması gerekenler tek tek anlatıldı. Gassal adaylarına daha sonra, cenaze yıkama ve kefenleme işlemi ile bu işlemler sırasında okunması gereken dualar öğretilip, cansız mankenin kefenlenmesinin ardından ise cenaze namazı ve defin işlemine geçildi. Kursiyerler, kefenledikleri cansız mankenin senaryo gereği namazını kıldıktan sonra defnederken dikkat edilmesi gereken hususları da öğretildi.

Ölümün bir gün herkesin başına geleceğini söyleyen Isparta Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğünde usta öğretici olarak görev yapan Şehit Fethi Bey (kesikbaş) Cami Müezzini Mustafa Emre konuyla ilgili olarak;

“İnsanoğlunun nasıl dirisi saygıya layıksa, ölüsü de saygıya layıktır. Biz kardeşlerimize karşı son görevimizi yapabilmek için bu kursları düzenliyoruz. Yaşanan pandemi deprem sonrası bu konuda büyük bir ihtiyaç ortaya çıktı. Toplumsal felaketlerde, depremlerde, selde, yangında veya bulaşıcı hastalıklarda cenazelerin son işlemlerinin yapılabilmesi için gerekli ehliyete ve donanıma sahip personel ihtiyacı doğdu. Bunun için de bu kursları biraz daha fazlalaştırdık. Peş peşe kurslar açmaya devam ediyoruz. İlk kursumuz Şehit Fethi bey (kesikbaş Camimizde 15 kişi ile İkinci kursumuzda Gülistan Camimizde 25 kişilik bir katılım oldu Bu kursumuzda; bir kişi öldüğünde ona karşı son görevimizi, ölüm anı, ölüm anında yapılması gerekenler, öldükten sonra yapılması gerekenler, bu kardeşlerimizin bilgilendirilmesi açısından teknik bilgiler, sonrasında ise cenazenin yıkanması, kefenlenmesi ve en doğru şekilde bütün yanlış anonim bilgilerden arınmış bir şekilde kursiyerlerimizi yetiştiriyoruz. Kardeşlerimiz de son görevlerini yapabilmek için var güçleriyle çalışıyorlar" dedi.

Kurs Öğreticilerinden Gülistan Cami Vekil Müezzini Adnan Armut şöyle devam etti;

Fatma Turgut Isparta'ya Geliyor Fatma Turgut Isparta'ya Geliyor

“2019 Yılında Açılan Cenaze Hizmetleri Kursuna katıldım sertifikamı Aldım Çocukluğumdan buyana Cenaze Hizmetlerine karşı bir merakım Vardı Allah rıza için Camimizde sela olsun cenaze hizmetleri olsun Hizmet etmeye Çalıştım en son 6 Şubat depreminde Yaklaşık 10 Gün Afad Gönüllüsü olarak Hatay Antakyadaydım yaklaşık 1000'e  yakın cenaze Defnettik Kursun ne kadar gerekli olduğunu ihtiyaç olduğunu orda öğrendim kurs açma hayalim vardı hep, Mustafa Emre Hocamın sayesinde önderliğinde böyle bir kursda eğitmenlik nasip oldu. Türkiye genelinde böyle kursların verilmesi kesinlikle şarttır”

Açılan kursta eğitim veren Adnan Armut kurs boyunca ölünün sekerat anından yıkama, kefenleme ve defnedilene kadar geçen sürede nelerin yapılacağıyla ilgili eğitimin verildiğini, gerek Isparta gerekse de Türkiye’nin her yerinde Erkek ve bayanlara yönelik gassal kurslarının açılmasının gerekli olduğunu belirtti.

Adnan Armut “Kursiyerlerimiz tarafından  cenaze yıkama kursunun açılması talep edildi. Bizler de bu talep doğrultusunda Mustafa Emre Hocamla böyle bir kurs açtık. 4 haftada 32 saat boyunca, ölünün sekarat anından yıkama, kefenleme ve defnedilene kadar geçen sürede nelerin yapılacağıyla ilgili eğitim verdik. Isparta ve çevresinde, hatta Türkiye genelinde böyle kursların verilmesi kesinlikle şarttır. Çünkü herhangi bir deprem, afet, savaş gibi doğal bir durumda, ölülerimizin son görevlerini yaptıracak Kişilerin olması gerekmektedir. Bundan dolayı da biz bu kursları açtık. Elhamdülillah kursumuzu bitirdik Kefenleme ve cenaze yıkamamızı da anlattık. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu

Kursun sonunda Kurs ögretici Mustafa Emre tarafından 32 saatlik kurs sonunda yapılan sınavda başarılı olan kursiyerlere sertifikaları verildi.

Nadir Öngören