Selçuk, “İran-İsrail savaşının başlamasıyla gübre fiyatları %40’a varan oranlarda artmıştı. Savaş bitmesine rağmen gübre fiyatları halen yüksek seviyede seyrediyor. Temmuz ayında DAP gübresi %10,4, 20.20.0 kompoze gübresi %8, amonyum sülfat %2, kalsiyum amonyum nitrat %1 oranında arttı. ÜRE gübresi ise %1,5 düşüş gösterdi. Yıllık bazda bakıldığında ise ÜRE %90, DAP %55, 20.20.0 %46, kalsiyum amonyum nitrat %40, amonyum sülfat %32 oranında arttı. Mazot fiyatları aylık %9,3, yıllık %23,4 oranında yükseldi. Hayvancılıkta kullanılan besi yemi %34, süt yemi ise %31 oranında arttı” dedi.
Üretici ve Market Fiyatları Arasındaki Fark Katlanıyor
Selçuk, Temmuz ayında üretici ile market fiyatları arasındaki farkın en fazla karpuzda görüldüğünü belirterek, “Karpuzda fiyat farkı %613,8 ile rekor seviyede. Bunu %295,8 ile patlıcan, %275,3 ile salatalık, %247,6 ile yeşil soğan, %242,8 ile havuç takip etti. Örneğin üreticide 1,18 TL olan karpuz, markette 8,42 TL’ye satıldı. Patlıcan 7,50 TL’den 29,68 TL’ye, salatalık 6 TL’den 22,52 TL’ye yükseldi. Bu durum hem üreticiyi hem tüketiciyi etkiliyor” dedi.
Market ve Üretici Fiyatlarında Artış ve Düşüşler
Marketlerde Temmuz ayında 37 ürünün 19’unda fiyat artışı, 17’sinde düşüş görüldü. En yüksek artış %37,8 ile limonda, en fazla düşüş ise %42,6 ile kabakta oldu. Üreticide ise 29 ürünün 10’unda fiyat artışı, 14’ünde düşüş yaşandı. En çok artış %55,6 ile limonda, en çok düşüş ise %41,2 ile yeşil soğanda gerçekleşti.
Fiyat Farklarının Nedenleri
Selçuk, fiyat değişimlerinin nedenlerini ise şöyle açıkladı: “Kırmızı ve yeşil mercimekte rekoltenin düşük olması fiyatları yükseltti. Sivri biber talep artışı, patlıcan ve kabakta arz artışı fiyatları düşürdü. Yumurta fiyatları arz-talep değişimiyle, karpuzda ise yüksek arz ve düşük talep nedeniyle üretici fiyatları düştü. Limon fiyatı depodaki fire ve azalan arzla arttı. Patates fiyatları ise hasadın yoğunlaşmasıyla düştü. Yeşil soğandaki düşüş talep azalmasından kaynaklanıyor.”
Selçuk, üreticinin tarımsal girdilere erişiminin ve fiyat farklarının sürdürülebilir üretim için kritik olduğunu vurguladı.





