Isparta’da uzun yıllar hizmet sektöründe faaliyet gösteren Özgür, Eyüphan ve Bilgehan Kadirzade kardeşlerin faaliyete geçirdiği Kadirzade Grup, bugün farklı gıda gruplarında Türkiye’nin gözde markaları arasında yerini aldı. 2 bin metrekare kapalı alanda Deri Karma OSB’de faaliyet gösteren firma 400’e yakın ürün çeşidiyle 7 ülkeye doğrudan ihracat yaparken,  Türkiye geneline ürün gönderiyor.

ISPARTA BİZİ PANDEMİDE TANIDI

Kadirzade’nin başarı hikayesini anlatan Özgür Kadirzade, yıllarca  Isparta’da hizmet sektöründe faaliyet gösterdikten sonra  Antalya’da nar ekşisi üreten eşinin aracılığıyla 78 metrekarelik bir alanda bu işe başladıklarını ardından büyüme hedefi koyduklarını iletti. Kadirzade “ Fabrikanın hayat serüveni böyle başladı. Orada işleri çok ciddi anlamda büyüttük. Orada 2000 metrekareye kadar üretim bandımızı genişlettik.   Antalya'da işler büyüdü ve buraya geldik.  Burada güzel bir oluşum yaptık. Aslında 17 18 yıldan beri bu sektördeyiz. Balıkesir, Edremit, Çanakkale bölgesinde Fethiye, Saklıkent, Ölüdeniz, İzmir, Selçuk belli bölgelerde depolarımız var, Buralarda Kadirzade dediğiniz zaman 10 yaşındaki çocuk da, 70 yaşında ki adam da biliyordu ama Isparta bizi tanımıyordu. Isparta bizi pandemi döneminde öğrendi. Pandemi döneminde insanlar kozalağı, keçiboynuzu öğrendi. Doğal ürünleri yani. Sonra Isparta’da çok ciddi bir talep başladı. Aktarlardan, showroomlarımızdan talep gelmeye başladı. Şimdi 400'e yakın ürettiğimiz ürün var. Pandeminin ikinci yılında Rabbim bu arsayı almayı nasip etti. Artık büyümeye karar verdik. Burada kardeşim Eyüphan’ın çok ciddi emeği var. Burayı bu hale getirdi. 5 bin metrekare bir alanımız var, 2 bin metrekare kapalı alanda faaliyet yürütüyoruz” dedi.

ÜRÜNLERİ ARTIK ISPARTA’DAN ALIYORUZ

Fabrikanın kendi sektöründe Akdeniz bölgesinde ilk 10 içerisinde  yer aldığını kaydeden Özgür Kadirzade “Çok ciddi bir yatırım. 55 kişiye istihdam sağlıyor. Diğer bölgelerdeki çalışanlarımızla yaklaşık 80 kişiye ulaşıyoruz. Ağırlıklı olarak karadut pekmezi ve reçel üretiyoruz. Bunun yanında keçiboynuzu pekmezi, üzüm pekmezi, hurma pekmezi. pancar pekmezi. Yaklaşık 30'a yakın reçel çeşidimiz var. Bergamut’undan turuncuna cevizin bile reçelini yapıyoruz. Ürünler doğal. Ürün tadında da kalitemiz ortada. O yüzden tuttu  zaten. Şalgam gruplarımız var. 20'ye yakın sirke grubumuz var. Ayrıca ürünleri Isparta’dan alıyoruz. Mesela önceden alıcı, Ödemiş'ten alıyorduk. Kızılcık, Maraş tarafından geliyordu. Şimdi bunları Isparta'dan alıyoruz. Artık, çiftçimiz ürününü buraya getiriyor.  Şu ana kadar 10 tonun üzerinde kızılcık aldık. Şimdi alıç başladı. Birkaç gün içinde 1 tona yakın alıç aldık. Yani fabrika Isparta üreticisine de  destek oluyor. Şu anda tüm illerin hepsinde varız. Yaklaşık 7 ülkeye doğrudan ihracatımız var. Dolaylı olarak 20'ye yakın ülkeye ihracatımız var.  E ticarette güçlü bir firmayız. Kadirzade bu işin amiral gemisi. Bunun haricinde 5 markamız daha  var. Tüm ürün gruplarında bugün Trendyol'da ilk 10 içindeyiz” diye konuştu.

YENİ ÜRÜN DENEMELERİ

Ar-Ge’ye önem veren bir yapılanma olduklarını ve yeni ürünleri piyasaya sunduklarını anlatan Özgür Kadirzade “3 ay önce yeni bir ürün yaptık. İşte Ballı Polenli Portakal Özü diye bir grup yaptık. Şu anda çok ciddi anlamda bir talep var. Meyveli yaban mersini yaptık.  Biz bu grupları yaparken insanımız  hem öz diye kullansın hem de bunu meyve suyu niyetine sulandırsın dedik”  şeklinde konuştu.

BİZİ AYAKTA TUTAN

KALİTEMİZ VE FİNANS YÖNETİMİ

Sektörün geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulunan  Özgür Kadirzade “Para kazanabileceğimiz bir sektör. Tabi  enflasyon olduğundan dolayı kar marjlarımız ciddi anlamda düştü. Bizi şu anda ayakta tutan tek şey kalite. Bir de tabii olmazsa olmazımız finans yönetimi. Üretim ve finans yönetiminin koordineli bir şekilde çalışması gerektiğine inanıyoruz. Biz şu anda mevcut durumdan etkilenmedik ama kar marjımızdan dolayı etkilendik.  Sektörün geleceğiyle ilgili bir problem görmüyorum. Tabii ki  piyasanın daraldığının farkındayız.  Ama bu geçici bir şey düşüncesindeyim” dedi.

KURUMLARDAN DESTEK GÖREMİYORUZ

Özgür Kadirzade, bu kadar iyi işler yapmalarına rağmen ilgili kurumlardan destek görmemelerinden dert yandı.  Kadirzade, “Isparta'da kurumlarımızın üreticilere çok önem vermediğini düşünüyoruz biz. En son Valimizin desteğini aldık. Deri OSB Başkanı Mustfa başkanımızın detseğini gördük. Ama Ticaret Odamızın desteğini göremedik.  

Vali Erin, Demirel’in kabrini ziyaret etti Vali Erin, Demirel’in kabrini ziyaret etti

Biz ticaret odamızı fuarların haricinde görmüyoruz. Bizim en çok üzüldüğümüz konu bu.  Edremit'te, Balıkesir'de, Çanakkale'de, İzmir'de, Selçuk'ta, Antalya'da, Fethiye, Saklıkent’te  bizi el üstünde tutuyorlar. Sadece bizim sektörle ilgili değil yani üretimle ilgili Isparta'da bir sıkıntı var.  Bu ekonomik şartlarda  üreticiye biraz destek verilmesi lazım.  Bakın yeni fabrikalar bölgesi yapıyorsun  tozun toprağın çamurun içinde üretim yapıyoruz.  Şimdi Sav Belediye Başkanımız elimden geleni yapmak istiyorum ama benim ödeneğim belli diyor, ileriki zamanda yapacağım diyor. Burada yatırım yapılmış. Çok ciddi bir altyapı eksikliği var.  Biz buraya girdiğimiz zaman ilk önce mıntıka temizliği yapıyoruz. Yarım saat boyunca üretim yapmıyoruz.  Sonra üretim başlıyor” dedi.

Muhabir: Ali Rıza Cesur