Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı Metin Çelik, enflasyon muhasebesi ile ilgili uygulamalarının yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Çelik, bu konu hakkında yaptığı açıklamada, enflasyon muhasebesi adı altında işletmelere getirilen ek vergi yüklerinin iş dünyasını zor durumda bırakacağına dikkat çekti.

Enflasyon muhasebesi uygulaması sebebiyle işletmelerin mevcut durumlarının gerçekle yansıtılmadığı, sadece kağıt üzerinde var olan kazançlar üzerinden vergilendirildiğini belirten Başkan Çelik, bu uygulamanın iş dünyasına ek bir mali yük getireceğini ifade etti. Çelik, enflasyon muhasebesi nedeniyle henüz satış geliri elde etmemiş olan yeni kurulan firmaların yapmış oldukları yatırımlardan doğan vergi yükünün firmaları olumsuz etkileyeceğini aktardı.

Enflasyon düzeltmesinin, ekonomik istikrarı ve yatırımcı güvenini olumsuz etkileyebileceğine vurgu yapan Çelik, bu bağlamda ekonomi yönetiminin konuya acil olarak eğilmesi gerektiğini belirterek, "Enflasyon düzeltmesi hesaplamaları sonucu mükelleflere ilave vergi yükü getirilmesi, vergi adaletini ciddi şekilde zedeleyebilir. Bu durum, vergi sisteminin eşitlik ilkesini ve mali yükümlülüklerin adil dağıtımını tehlikeye atar. Vergi adaletinin sağlanması ve ekonomik istikrarın korunması, öncelikli hedeflerimiz arasında yer almalıdır.” dedi.

Başkan Çelik, bu uygulamanın hem Türk Ticaret Kanunu’nun 68. maddesine hem de Vergi Usul Kanunu’nun 174. maddesi hükümleri ile bağdaşmadığını belirterek, uygulamanın ciddi karışıklıklara yol açabileceğini ifade etti. 

Elektriğe ve doğalgaza zam gelecek mi? Elektriğe ve doğalgaza zam gelecek mi?

Enflasyon muhasebesi mükelleflere ve mali müşavir mesleğini yapanlara da büyük bir yük getireceğini aktaran Başkan Çelik “Bu uygulamanın yıllık olarak yapılması ve vergisel yük getirmeyen, yalnızca mevcut varlıkların ve bilançoların düzeltilmesi amacıyla uygulanması daha uygun olabilir.  Enflasyon muhasebesi ile vergi yükünün azaltılması ancak öz kaynak kalemlerinin artmasına bağlı olacağından mevcut enflasyonda birçok mükellefin öz kaynaklarının azalması söz konusu olduğundan vergi ile karşı karşıya kalınması kaçınılmaz olacaktır.  Konunun bu bağlamda yeniden değerlendirilerek kaldırılması veya yılda bir kez uygulanması doğru olacaktır.” dedi.

Çelik, bu vergi yükünün terkin edilmemesi durumunda yatırımların büyük zarar görebileceği ve potansiyel yatırımcıların yatırım yapma kararlarını yeniden gözden geçirebileceği uyarısında bulundu.

Kaynak: Haber Merkezi