Ev sahipleri ile kiracıların en çok ters düştükleri konu kira zamları oluyor. Kira zammı hem ev sahipleri için hem de kiracılar için oldukça sıkıntılı oluyor. Ev sahipleri kiraya zam yapmak için fırsat ararken kiracılar zam yapılmaması için her yolu deneyebiliyorlar. Son 2 yıldır yüzde 25 kira zammı sınırlaması olsa da bu uygulama sorun çözmekten daha çok yeni bir sorun haline geldi. Kiracının kira zammını kabul etmemesi durumunda yapılacak olanlar merak konusu oluyor.

Kpss 2023 Türkiye birincisi Isparta'nın damadı oldu Kpss 2023 Türkiye birincisi Isparta'nın damadı oldu

KİRACI KİRA ZAMMINI KABUL ETMEK ZORUNDA MI?

Kiracının kira zammı karşısında alacağı pozisyon bu kira zammının ne kadar olduğuna göre değişebiliyor. Kiracılar her yıl kira sözleşmesinin otomatik olarak yenileneceği dönemde kiraya zam yapmak durumunda kalıyorlar. Ev sahipleri yasal kira artış oranını geçmemek şartıyla kira zammı için kiracının kapısını çalabilirler. Bu durumda da kiracının kira zammını reddetmesi gibi bir hakları bulunmuyor.

Kira sözleşmelerinde kiraya yıllık zam uygulanacağına dair bir madde bulunuyor. Bu madde gereği kiracı da kira zammını kabul etmek zorundadır. Burada kiracının zorunluluk içerisinde olabilmesi için ev sahibinin yasal kira artış oranını geçmemesi gerekiyor. Şu anda yüzde 25 olan bu oran bu oranda yapılacak kira zammının reddedilmesi kiracı için oldukça sıkıntılı bir sürece neden olabilir.

TAHLİYE KARARI ÇIKAR!

Kiracı yasal kira artış oranını aşmayan kira zammını kabul etmemesi durumunda kira sözleşmesini ihlal edecek ve ev sahibine kira sözleşmesini feshetme hakkı vereceklerdir. Ev sahipleri hukuki süreç başlatarak mahkeme kararı ile kiracının evden tahliyesini sağlayabilirler. Kiraya zam yapmayan kiracı bir anda kendisini kiralık ev ararken bulabilir.

Haber Merkezi

Editör: Özge Çelik