Isparta’da 11 yıldır büyükbaş hayvan üreticiliği yapan Tuna Yılmaz, doğru hayvan seçiminin püf noktalarını paylaştı.

Tuna Yılmaz, ideal bir kurbanlık hayvanın iri yapılı, diri görünümlü ve hareketli olması gerektiğini belirterek, “Kör, topal ya da tüyleri mat olan hayvanlardan uzak durulmalı. Sağlıklı hayvanın tüyleri parlak, derisi esnek ve gergin olur. Ayrıca bel bölgesinde kemik yerine dolgunluk hissedilmeli” dedi.

Etli mi, Yağlı mı? Farkı Anlamanın Yolu

Hayvanın etli mi yoksa yağlı mı olduğunu anlamak isteyenlere de önerilerde bulunan Tuna Yılmaz, “Etli hayvanlar yandan bakıldığında dikdörtgen, arkadan bakıldığında kare görünür. Kaburgaları hissedilmez, butları dolgun olur. Aşırı yağlı hayvanlarda kuyruk sokumu ve döş bölgesi fazlaca dolgun olur” diye konuştu.

Et Miktarı Nasıl Tahmin Edilir?

Altın Fiyatlarında Düşüş Sürüyor
Altın Fiyatlarında Düşüş Sürüyor
İçeriği Görüntüle

Canlı ağırlık tahmini için ölçüm yapılabileceğini belirten Tuna Yılmaz, “Hayvanın ön ayaklarının arkasından mezura ile göğüs çevresi ölçülüp canlı ağırlık hesaplanabilir. Bu ağırlığın %55-65’i, hayvandan elde edilecek et miktarını verir” ifadelerini kullandı.

Yaş da Önemli

Kurbanlık hayvanın yaşına da dikkat edilmesi gerektiğini hatırlatan üretici, koyun ve keçilerin en az 1 yaşında, sığır ve mandaların ise 2 yaşını doldurmuş olması gerektiğini vurguladı.

Muhabir: Ali Rıza Cesur